Kličko: Ukrajina je na putu autoritarizma, sve zavisi od raspoloženja jedne osobe :: Semberija INFO ::

 

Kličko: Ukrajina je na putu autoritarizma, sve zavisi od raspoloženja jedne osobe


Izvor: Politika

​Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da su opštinske vlasti Ukrajine sada jedina nezavisna snaga u zemlji.

Kličko je podelio svoju ocenu stanja „demokratije“ u Ukrajini u intervjuu nemačkom Špiglu, objavljenom u petak. Upravni instituti u zemlji su se u velikoj meri pogoršali tokom rata, a lokalne opštinske vlasti su praktično jedine ostale nezavisne, tvrdi on.

„Ukrajina je na putu autoritarizma“, rekao je gradonačelnik. Ostala je samo jedna nezavisna institucija – lokalne vlasti – i one su pod ogromnim pritiskom.

Tokom sukoba, centralna vlada je slabo komunicirala sa lokalnim vlastima, tvrdi gradonačelnik ukrajinske prestonice.

„Za godinu i po dana od početka sukoba sa Rusijom nije bilo nijednog sastanka ili telefonskog razgovora između grada Kijeva i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. U jednom trenutku ćemo doći u situaciju da sve zavisi od raspoloženja jedne osobe“, rekao je Kličko.

Tokom proteklih nekoliko meseci, odnosi između gradonačelnika glavnog grada i centralne vlade bili su narušeni višestrukim javnim prepirkama. U junu je, na primer, nacionalna vlada ukorila Klička zbog stanja u gradskim skloništima.

Kličko je takođe postao jedna od prvih velikih ukrajinskih javnih ličnosti koja je priznala neuspeh dugo najavljivane kontraofanzive njegove zemlje protiv ruskih snaga.