Lavrov: OEBS na ivici propasti, uništen još 1999. godine :: Semberija INFO ::

 

Lavrov: OEBS na ivici propasti, uništen još 1999. godine


Foto: Reuters
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je na samitu u Skoplju da se Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) nalazi na ivici propasti i da Zapad ubija šanse za oživljavanje te organizacije.
Sergej Lavrov je rekao da su perspektive organizacije nejasne i podsjetio da je organizacija uništena još 1999. godine, prenosi Sputnjik.

"Činilo se da je završetak bipolarne konfrontacije lišilo smisla postojanje atlantske Alijanse. Države NATO i EU uništile su vojno-političku dimenziju OEBS-a. NATO je 1999. godine izvršio neprikrivenu, grubu agresiju na Jugoslaviju, članicu OEBS-a i UN. A 2008. godine, kršenjem rezolucije 1244 SB UN i principa o nepovredivosti granica u Evropi iz Helsinškog završnog akta, Srbiji je oteto Kosovo bez ikakvog referenduma", istakao je Lavrov na samitu OEBS-a u Skoplju.

On je podsjetio da će kroz nešto više od godinu dana, Helsinški završni akt navršiti 50 godina.

"S tim u vezi, sa žaljenjem možemo da kažemo da OEBS ovu godišnjicu dočekuje u žalosnom stanju, i perspektive su mu nejasne", rekao je ruski ministar.

On se osvrnuo i na sankcije koje je Zapad uveo Rusiji.

Neki ministri bojkotovali govor Lavrova

Ministri spoljnih poslova pojedinih zemalja su ustali i napustili konferencijsku salu odmah nakon što je predsjedavajući OEBS-a, domaćin samita, šef makedonske diplomatije Bujar Osmani, najavio obraćanje Sergeja Lavrova.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak, koji je snimio ruski diplomata prisutan u sali, na kojem se vidi da Lavrov na putu do svog mjesta nije nikoga pozdravio niti mu je neko od kolega prišao.

Lavrov je, kako se vidi na snimku, jedino pozdravio ministra spoljnih poslova San Marina Luku Bekarija, koji prema protokolu sjedi sa desne strane od delegacije Ruske Federacije.

Mesto sa lijeve strane predviđeno za delegaciju Rumunije je u trenutku dolaska Lavrova bilo prazno.

"U nastojanju da sruše rusku ekonomiju, Sjedinjene Države i njihovi evropski sateliti uveli su hiljade sankcija Rusiji, čime su stavili tačku na široku praktičnu saradnju između Istoka i Zapada u našem nekada zajedničkom regionu", rekao je on.

Dodao je da se stiče utisak da je EU napustila prvobitne ciljeve svojih kreatora o poboljšanju blagostanja zemalja članica i pretvorila se, u velikoj mjeri naporima briselske birokratije, u agresivan geopolitički projekat.

(Glas Srpske)