Blinken u Tel Avivu: Primirje između Izraela i Hamasa daje rezultate :: Semberija INFO ::

 

Blinken u Tel Avivu: Primirje između Izraela i Hamasa daje rezultate


Izvor: CNN/Fena (B.E.G) / BHRT

Američki državni sekretar Entoni Blinken stigao je danas u Tel Aviv gdje će se sastati s izraelskim liderima da bi bi razgovarali o produženju privremenog primirja između Izraela i Hamasa i povećanju humanitarne pomoći Pojasu Gaze, navodi "CNN". 

Očekuje se da će Blinken, koji ide u svoju treću posjetu regiji od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, takođe posjetiti okupiranu Zapadnu obalu, gdje će se vjerovatno susresti s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

"Gledajući u narednih nekoliko dana, bićemo fokusirani na to da učinimo sve kako bismo produžili primirje, te nastavili izvlačiti što više talaca, kao i da pružimo  više humanitarne pomoći", izjavio je Blinken.

Američki diplomata u Tel Avivu bi trebao razgovarati o prijetećoj izraelskoj ofanzivi na južni Pojas Gaze, pri čemu SAD traži od Izraela da posveti više pažnje zaštiti palestinskih civila i ograniči štetu nanesenu infrastrukturi. 

Sjedeći pored izraelskog predsjednika Isaka Hercoga, Blinken je rekao da je Vošington fokusiran na to da pomogne da se osigura sloboda za taoce odvedene u Gazu tokom napada 7. oktobra tokom kojeg Izrael kaže da je Hamas ubio 1.200 ljudi i kidnapovao 240 njih. 

Hercog je rekao da je još oko 150 talaca ostalo u Gazi.

"Vidjeli smo u protekloj sedmici veoma pozitivan razvoj događaja i taoce koji se vraćaju kućama i spajaju se sa svojim porodicama. I to bi trebalo da se nastavi i danas. To je takođe omogućilo povećanje humanitarne pomoći za nedužne civile u Gazi kojima je ona očajnički potrebna. Tako da ovaj proces daje rezultate. Važan je i nadamo se da se može nastaviti", rekao je Blinken.