Veliko svesrpsko saborovanje u Višegradu: „Sve za Srbiju, Republiku Srpsku ni za šta“! :: Semberija INFO ::

 

Veliko svesrpsko saborovanje u Višegradu: „Sve za Srbiju, Republiku Srpsku ni za šta“!


„Sve za Srbiju, Republiku Srpsku ni za šta“, moto je svečanog bratskog okupljanja u Višegradu, 4. decembra, u 18 časova , u Kulturnom centru „Ivo Andrić“, koji organizuje patriotsko-ekološko Udruženje „Naša Drina“, čiji je predsjednik mr Igor Braunović. 
 
Pozivajući na ovo bratsko saborovanje Srba sa dvije obale Drine, Braunović podsjeća da nije slučajno izabran 
Višegrad, gdje je dio života proveo naš slavni i jedini nobelovac Ivo Andrić, grad u kom se, vazda, za srpsko ime, čast krsti i slobodu zlatnu vazda borili ovdašnji ljudi, znajući, kao mi danas i tako se ponašajući i djelati, da nema granice među Srbima. 
 
Jer, narod koji ima tako bogat kulturni, nacionalni i duhovni potencijal, koji traje vijekovima, uprkos svim pokušajima neprijatelja da „bude sveden na mjeru“, zna da nas niko, ničim i nikada ne može da podijeli -kaže mr Braunović. 
 
Dejtonski mirovni sporazum, koji pored ostalog, podrazumijeva specijalne paralelne veze između Srbije i Republike Srpske, svjedoči da su naši navodi na svom mjestu i da za naše bratske odnose i saradnju nema zima. 
 
Ni danas, ni bilo kada.Dužni smo da čuvamo sve naše čuvene zavjete, od kosovskog pa redom. 
 
Očekuje se dolazak ljudi iz raznih krajeva Srbije, Republike Srpske, ali i rasejanja u grad, čiji je  most inspirisao Andrića, gorostasa srpske književnosti i umjetnosti, spisatelja svijeta, da napiše slavna djela.I baš njegova djela u kojima se spominje most, kaže Braunović, „najbolja su svjedočanstva da može i da mora da se spaja jedan narod sa dvije 
obale“. 
 
-U Višegradu ćemo da se pomolimo za spasenje duša više od 6000 naših sunarodnika, među kojima su svi bili civili, nejač, starci, djeca i žene, od kojih više od 300 trudnica, koje su ustaše Jura Francetića pobili i bacili u Drinu kod Starog broda na Drini i Miloševaca -kaže mr Braunović. 
 
-I italijanski fašisti zgražavali su se nad onim što su u martu 1943. godine činile ustaše narodu Višegrada i susjednih gradova i opština, dok se Vrhovni štab sa Josipom Brozom nalazio u Foči!?Trebalo je da prođu decenije da bi ovo mjesto bilo dostojanstveno, da bude urađen memorijalni kompleks, u znak sjećanja na te naše velikomučenike.Čak nisu htjeli da prave ni puteve do tog stratišta Srba.Bogu hvala i dobrim ljudima i ta nepravda je ispravljena. 
 
Mr Braunović kaže da je narod i u minulom ratu, u Višegradu i okolini, podnio tešku žrtvu i da srpski div junaci zaslužuju najveće poštovanje, počast i divljenje, „ i to za sva vremena“.I njima će, kako kaže, bitiposvećeno svesrpsko saborovanje.I ovoga puta, ističe, „i uvijek“. 
 
-Moramo da ukažemo i na činjenicu da su zlotvori zazidali baš onaj prozor na kući, u kojoj je živio naš slavni Andrić, iz koje je gledao stari višegradski most i sticao inspiraciju za djela koja su učinila čuvenim i njega i naš narod i našu otadžbinu -ističe mr Braunović. 
 
-Andrić spada u one koji su najviše proslavili Vukov jezik i Vukovu i našu ćirilicu.I, kako nam reče sjajni pisac iz Šapca, Nikola Deura, dijete koje je preživjelo masakr na Kozari u Drugom svjetskom ratu,Andrić se divio Vuku Karadžiću i njegovom djelu.Bio je, veli Nikola prisutan kada je Andrić prije skoro šest decenija došao u Vukov Tršić. Mada, uglavnom ćutljiv, čim je kročio na zemlju Vukovog rodnog sela, kraj Žeravije na čijem je pijesku ispisao prva slova naše azbuke, rekao je je šireći ruke : -Ljudi, posle Boga, ovaj čovjek(Vuk Karadžić) najviše je uradio za srpski narod. 
 
Spajaju nas, naglašava Braunović, gorostasi sa dvije obale, među kojima je i čuveni narodni pjesnik i guslar Filip Višnjić, davno nazvan „srpskim Homerom“, koji je ispjevao mnoge naše epske pjesme, koje je stvarao ili prikupljao bodreći u brojevima srpske div junake.Višnjić je rođen u Gornjoj Trnovi, nadomak našeg Ugljevika.