Dačić: U interesu Srbije je da Vučić bude predsednik,a ja premijer :: Semberija INFO ::

 

Dačić: U interesu Srbije je da Vučić bude predsednik,a ja premijer


Izvor: Tanjug / Glas Srpske

BEOGRAD – Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić poručio je danas na centralnoj konvenciji da je cilj da Socijalistička partija Srbije i Srpska napredna stranka osvoje većinu na narednim izborima 17.decembra.

- Pred nama je vreme koje traži iskustvo i stabilnost. Nadam se da sam kroz godine služenja stekao iskustvo koje ću koristiti kako bih osigurao stabilnost i sigurnost naše otadžbine. Uz pametno vođstvo, predsednika Republike Aleksandra Vučića i ako narod tako želi, mene kao predsednika vlade možemo mnogo - rekao je Dačić.

On je istakao da u beogradskoj Areni gdje se održava konvencija socijalista ima 20.000 ljudi, dodajući da taj broj ljudi ne može bilo ko osim SNS i njihove koalicije da okupi.

-Želim da kažem unapred, da ako narod želi da ja budem predsednik vlade, koji su najjači, najvažniji ciljevi. To je zaštita suvereniteta i teritorijalne celovitosti Srbije, snažan ekonomski prosperitet i rast standarda građana, puna zaštita svih kojima je podrška društva neophodna, jačanje uloge i ugleda Srbije u svetu - rekao je Dačić.

Takođe, istakao je i „negovanje solidarnosti i međusobnog poštovanja kao osnovnih ali zapostavljenih vrijednosti našeg društva“.

-Mi nismo želeli izbore. Ali kad su izbori već raspisani, šta nam drugo preostaje nego da završimo i stavimo tačku, očekujemo pobedu na ovim izborima - poručio je Dačić.

Lider SPS-a je rekao da je u najboljem interesu Srbije da Aleksandar Vučić bude predsjednik, a on premijer, dodajući da je spreman da preuzme odgovornost, ali i da to zavisi od naroda odnosno od glasova koje SPS dobije na izborima.

-Da vidim ko će biti premijeri drugih lista. Hoću, ako narod tako bude hteo, da budem premijer snažne, stabilne i sigurne Srbije. Zajedno možemo još bolje. Sve staje u jednu tačku a to je KIM, kad je reč o zaštiti nacionalnih interesa - rekao je Dačić.

Istakao je da Vučić i on dobro znaju kako to izgleda kada pokušavaju da uzmu nešto što je naše, te da nikada, kao sada, nisu toliko bili uporni u tome da se poklekne.

-Kažu - skinite taj teret, biće vam lakše. Nikada pretnje nisu bile bezobraznije i bezobzirnije. Znaju da ni Vučić ni ja, ni SPS, ni JS se nikada nećemo odreći KIM. Nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova, nema Kosova u UN, Srbi ostaju na KiM i nema kapitulacije - poručio je Dačić.

Istakao je da cijela međunarodna zajednica zna da Albanci ne žele dogovor i kompromis već nezavisno Kosovo i da protjeraju Srbe, ocjenjujući da ih ta zajednica toleriše.

Kaže da dio opozicije traži da se prizna KiM, drugi da se pošalje vojska, a niko od njih ne kaže, primjećuje Dačić, da je ni jedno ni drugo nije dobro.

-Ne želimo rat, borićemo se i pobeđivati tako da Srbi više ne stradaju - rekao je Dačić.

Poručio je da jesu za Evropsku uniju, ali uz zaštitu nacionalnih interesa i u tom smislu je pomenuo posebnu pažnju prema Rusiji i Kini. Dodao je i da nema ulaska u NATO.

Dačić se osvrnuo i na period prije 5.oktobra, rekavši da Slobodan Milošević nije predat Haškom tribunal jer je “uhapšen zbog šverca”, već da se pokaže da su Srbi genocidan narod i da je Srbija genocidna država.

On je ocijenio da je „5.oktobar najveće zlo u istoriji Srbije“, a da, kako je rekao, ovo što se sada dešava u opoziciji je nastavak “dosovske politike” – da priznamo Kosovo, da smo genocidan narod, da osudimo RS kao genocidnu tvorevinu, da uvedemo sankcije Rusiji, da nastavimo brutalni kapitalizam.

-Oni nas vraćaju u to vreme. Ovo su izbori 24.septembra 2000. Da jednom za svagda završimo sa njima, da ispravimo grešku koja nas je fatalno koštala - poručio je Dačić.

Na skupu se obratio i unuk Slobodana Miloševića, Marko, koji je treći na listi i koji je rekao da je Dačić neko ko je sačuvao SPS od propasti i vratio mu život i snagu, dodajući da vjeruje da će se tako ophoditi kao premijer prema državi.

-Hvala vam sto čuvate uspomenu na mog dedu Slobodana Miloševića i što ga niste zaboravili - rekao je Milošević.

Lider JS Dragan Marković Palma rekao je da se zalaže za poboljšanje standarda poljoprivrednicima, da poljoprivredne penzije budu veće od 15.000 dinara, da ne da “ Evropa uvozi meso u Srbiju”.

Predsjednik Saveza penzionera Srbije i nekadašnji direktor Bezbjednosno-informativne agencije Andrija Savić prenio je podršku penzionera koalicionoj listi Socijalističke partije Srbije, Jedinstvene Srbija i pokreta Zelenih i pozvao sve građane da im daju glas, a predsjednik udruženja Naša Drina Igor Braunović rekao je da njegovo udruženje i ovoga puta postojano stoji uz Ivicu Dačića i srpske socijaliste.

Predsednik Zelenih Srbije Ivan Karić podsjetio je da su Zeleni več osam godina u koaliciji sa SPS i JS i poručio da je za njih ekologija patriotski posao.

Obratio se i Petar Đokić ispred Socijalističke partije.