Patrijarh Porfirije i Dodik posjetili Medicinski fakultet: Podrška studentima neće izostati :: Semberija INFO ::

 

Patrijarh Porfirije i Dodik posjetili Medicinski fakultet: Podrška studentima neće izostati


Izvor: Glas Srpske

​FOČA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u obraćanju studentima Medicinskog fakulteta u Foči da podrška vlasti u Srpskoj neće izostati kako bi im bili obezbijeđeni dobri uslovi za učenje i za rad, ali da i oni moraju preuzeti veću društvenu odgovrnost.

Dodik, koji je Medicinski fakultet u Foči posjetio zajedno sa njegovom svetosti patrijarhom srpskim Porfirijem, rekao je studentima da osim uže specijalizacije za koju se školuju treba da budu i društveno odgovorni.

- Vi se školujete na jednom od najtežih fakulteta, i vaše školovanje traje permanentno. Vi ne završavate fakultet kao ostali studenti već morate da idete na specijalizaciju i dalje se usavršavate - rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Poželio je studentima uspjeh u školovanju i karijerama, rekavši da se školuju za jedan od najplemenitijih poslova i da upravo iz tog razloga treba da preuzmu i veću odgovornost u društvu.

Dodik je rekao da su odobrena i sredstva za novi studentski dom, te da je to veoma bitno za studente, te zahvalio patrijarhu srpskom Porfiriju koji je pohvalio rad i zalaganje vlasti u Republici Srpskoj.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije u obraćanju studentima ove visokoškolske ustanove poručio da se mole za zdrav duh u zdravom tijelu.

- Foča je poseban grad po tome što je sjedište dva fakulteta, Bogoslovskog i Medicinskog, koji pripremaju buduće kadrove da brinu o zdravlju i duše i tijela, podsjećajući da je smisao čovjekovog života zdrav duh u zdravom tijelu. Foča, kao malo koje mjesto u širem okruženju, naznačena je da pokaže da treba da se brinemo o cjelovitom čovjeku i to, moram da priznam, čini kao malo ko drugi. I Republika Srpska sa svojom administracijom i onima koji je vode, brine o najboljem mogućem funkcionisanju praktičnog života, o onome što je spoljašno, a rijetko kada u istoriji našeg naroda brine se i o onome što je duhovno - poručio je patrijarh Porfirije.

Na Medicinskom fakultetu, na kojem studira više od 2.000 studenata, od čega 330 stranih, počastvovani posjetom patrijarha Porfirija i Dodika. Krunisali su, kažu, ovogodišnji jubilej, tri decenije postojanja i rada.

- Ovo je jedna jako važna posjeta, duhovna i svaka druga podrška i osnaženje da nastavimo ovim putem kojim smo i krenuli. Nastavićemo da napredujemo i budemo temelj razvoja univerziteta i ove lokalne zajednice, ali ćemo se i pobrinuti da među nama ostane jedinstvo i da brinemo jedni o drugima - kazao je dekan Medicinskog fakulteta Foča Dejan Bokonjić.

Bokonjić je dodao da su obradovani zalaganjem predsjednika Dodika da se uz pomoć sredstava Saudijskog fonda za razvoj u Foči dogradi još jedan blok za studentski smještaj i najavljenom podrškom u opremanju simulacionog centra za dodatnu edukaciju studenata.