IDF: Vojnici ubili 21 pripadnika Hamasa koji su pucali iz bolnice El Kuds u Gazi :: Semberija INFO ::

 

IDF: Vojnici ubili 21 pripadnika Hamasa koji su pucali iz bolnice El Kuds u Gazi


Фото - Агенције

Izvor; Glas Srpske / Agencije

​TEL AVIV, GAZA -Sukob Izraela i Hamasa traje 38 dana. Izrael je ponovo gađao pozicije Hezbolaha u Libanu. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da bolnica Al-Šifa u gradu Gaza "više ne funkcioniše kao bolnica" .

IDF: Vojnici ubili 21 pripadnika Hamasa koji su pucali iz bolnice El Kuds u Gazi

Odbrambene snage Izraela (IDF) saopštile su da su izraelski vojnici ubili, kako su naveli, pripadnike terorističke ćelije koji su otvorili vatru na njih iz bolnice El Kuds u Gazi, prenio je Tajms ov Izrael.

Iz IDF-a navode da su vojnici, uz podršku iz vazduha, ubili 21 pripadnika Hamasa, za koje tvrde da su se skrivali iza civila koji su napuštali bolnicu.

Prema IDF, pripadnici navodne terorističke ćelije otvorili su vatru na trupe 188. oklopne brigade iz lakog naoružanja, u trenucima dok su bili među civilima na ulazu u bolnicu.

"Vojnici nisu povrijeđeni, ali je oštećen jedan tenk", navode iz IDF-a.

Usred razmene vatre, IDF kaže da su civili viđeni kako napuštaju bolnicu, a drugi operativci su izašli iz susjednih zgrada i sakrili se među njima da napadnu izraelske snage.

Nakon što su otvorili vatru na vojnike, IDF tvrdi da su pripadnici Hamasa navodno pobegli nazad u bolnicu.

Turska započinje uspostavljanje osam poljskih bolnica u blizini Gaze

Brod koji je prevozio generatore, vozila hitne pomoći i druge medicinske artikle iz Turske stigao je danas u luku Al Ariš, u blizini graničnog prelaza Rafa između Egipta i Pojasa Gaze, nakon čega će turski medicinari započeti uspostavljanje osam poljskih bolnica.

To je prvi takav pomoćni brod koji je stigao u Egipat od početka izbijanja rata 7. oktobra između palestinske grupe Hamas i Izraela.

Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da bolnica Al-Šifa u gradu Gaza "više ne funkcioniše kao bolnica", a slični izvještaji stižu i od drugih objekata, koji najviše govore o nestašici zaliha i struje, i uvek prisutne opasnosti po život zbog borbi.

Neimenovani turski zdravstveni zvaničnik rekao je da su egipatske vlasti dale zeleno svjetlo Ankari da izgradi terenske bolnice u Al Arišu, koji se nalazi oko 40 kilometara od granice sa Rafom.

Turska započinje uspostavljanje osam poljskih bolnica u blizini Gaze

Brod koji je prevozio generatore, vozila hitne pomoći i druge medicinske artikle iz Turske stigao je danas u luku Al Ariš, u blizini graničnog prelaza Rafa između Egipta i Pojasa Gaze, nakon čega će turski medicinari započeti uspostavljanje osam poljskih bolnica.

To je prvi takav pomoćni brod koji je stigao u Egipat od početka izbijanja rata 7. oktobra između palestinske grupe Hamas i Izraela.

Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da bolnica Al-Šifa u gradu Gaza "više ne funkcioniše kao bolnica", a slični izvještaji stižu i od drugih objekata, koji najvieše govore o nestašici zaliha i struje, i uvek prisutne opasnosti po život zbog borbi.

Neimenovani turski zdravstveni zvaničnik rekao je da su egipatske vlasti dale zeleno svetlo Ankari da izgradi terenske bolnice u Al Arišu, koji se nalazi oko 40 kilometara od granice sa Rafom.

Ljekari bolnice Al Šifa u Gazi odbili da se evakuišu iz bolnice

Ljekari u bolnici Al Šifa u severnoj Gazi odbili su nalog za obaveznu evakuaciju bolnice od Izraelskih odbrambenih snaga, jer se plaše da će oko 700 rizičnih pacijenata umrijeti ako ih ostave, izjavio je generalni direktor Ministarstva zdravlja u Gazi Munir Al-Burš.

''Problem nisu ljekari, već pacijenti. A ako ih ostave, oni će umrijeti, a ako budu prebačeni umreće na putu, to je problem, govorimo o 700 pacijenata. Do sada nije bilo odgovora ljekara, ali neki od raseljenih lica i porodica su već otišli'', rekao je Al-Burš, prenose mediji.

On je dodao da naredba za evakuaciju nije koordinisana ni sa jednom međunarodnom humanitarnom agencijom, kao što je Međunarodni crveni krst, kao i da nedostatak koordinacije izaziva zabrinutost za bezbjednost i izvodljivost prebacivanja tako velikog broja pacijenata, od kojih su mnogi u kritičnom stanju.

Ašraf Al Kidra: Preminula najmanje 32 pacijenta od kojih tri bebe

Najmanje 32 pacijenta iz bolnice Al Šifa u Gazi, među kojima su i tri prijevremeno rođene bebe, umrli su u protekla tri dana, izjavio je danas portparol palestinskog ministarstva zdravlja Ašraf Al Kidra.

Sve medicinske usluge u bolničkom kompleksu Al Šifa, najvećem u palestinskoj enklavi, obustavljene su u subotu nakon što je došlo do potpune nestašice goriva potrebnog za generatore električne energije, prenosi Rojters.

Ranije danas direktor bolnice Al-Šifa Mohamed Abu Salmi je rekao da prijevremeno rođene bebe u toj bolnici ljekari umotavaju u foliju i stavljaju u blizini tople vode, u očajničkom pokušaju da ih održe u životu.

Abu Salmija je za televiziju Al Arabija rekao da su bebe izvađene iz inkubatora jer ne rade, nakon što su nestale zalihe kiseonika i goriva i da su umotane u folije da bi se zagrijale.

Osoblje bolnice Al-Šifa bori se da novorođenčad održi u životu nakon što su zalihe kiseonika nestale i nakon što su bebe iz inkubatora u neonatalnoj jedinici premještene u drugi dio bolnice.

Fotografije pokazuju nekoliko novorođenih beba koje su izvađene iz inkubatora i stavljene u jedan krevet.

Zvaničnik Hamasa odbacio mogućnost djelimične razmjene talaca

Visoki zvaničnik Hamasa u Libanu Osama Hamdan odbacio je mogućnost delimične razmjene talaca, rekavši da ta palestinska militantna grupa zahtijeva “potpunu razmjenu” zatvorenika pripadnika Hamasa koji se nalaze u izraelskim zatvorima.

Hamdan je rekao sinoć da je stav Hamasa od početka jasan i da podrazumijeva potpunu razmjenu zatvorenika i rekao da svaki za razmjenu mora da garantuje bezbjednost otmičara, prenio je “Tajms ov Izrael”.

Hamdan je demantovao informacije da su u toku razgovori o djelimičnom oslobađanju talaca. On je istakao da se paralelno odvijaju pregovori za oslobađanje talaca sa stranim pasošima, ali je naveo da Izrael “opstruiše” te pregovore.

Hamdan je pozvao da se obezbijedi slobodno kretanje ljudi koji prikupljaju informacije o taocima u Pojasu Gaze, a koji se drže na različitim lokacijama. Hamas drži više od 240 talaca u Pojasu Gaze od 7. oktobra kada je napao jug Izraela.

Crveni polumjesec:Tenkovi i vojska Izraela oko bolnice Al-Kuds,

Izraelski tenkovi i vojska stacionirani su u blizu bolnice Al Kuds u Gazi iz svih pravaca, saopštio je danas palestinski Crveni polumjesec.

U objavi na društvenoj mreži Iks navedeno je da je bombardovanje u toku i da se priprema evakuaciju pacijenata, njihovih porodica i medicinskog osoblja.

Crveni polumjesec je u nedjelju saopštio da bolnica Al-Kuds, druga po veličini u Gazi, više ne radi zbog nedostatka goriva i struje.

Borel: Svih 27 zemalja EU pozvalo na hitne pauze u sukobu u Gazi

Svih 27 država članica EU pozvalo je na hitne pauze u sukobu u Pojasu Gaze da bi se omogućio ulazak humanitarne pomoći, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Jozep Borel.

Borel je, pred sastanak ministara spoljnih poslova EU, rekao da je cilj uspostavljanje humanitarnih koridora da bi se riješila teška situacija u Pojasu Gaze, kao i da je potrebno više pauza u sukobu, objavio je “Gardijan”.

Borel je istakao da su ministri EU u nedjelju osudili Hamas zbog toga što koristi bolnice u Gazi kao živi štit.

IDF:Pronađeno oružje i infrastruktura Hamasa u Gazi i u džamiji i univerzitetu

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da kopnene trupe nastavljaju da pronalaze oružje i infrastrukturu Hamasa tokom racija u Pojasu Gaze, uključujući unutar škola, džamija i domova pripadnika te palestinske terorističke grupe. IDF je naveo da su izraelske trupe na obodima kampa Al-Šati locirali infrastrukturu Hamasa na Univerzitetu Al-Kuds i skladište eksploziva u džamiji Abu Bakr, prenio je “Tajms ov Izrael”.

Navodi se da je vojska zaplenila na desetine komada oružja, vojne opreme i borbenih planova Hamasa. IDF ističe da je tokom racije doma (uključujući i dečiju spavaću sobu) višeg operativca palestinskog Islamskog džihada u oblasti Beit Hanuna, pronađeno skladište oružja.

U drugoj raciji u Beit Hanunu, vojnici su pronašli podzemni tunel, obaveštajni materijal i oružje, navodi IDF. Zastava UN spuštena na pola koplja zbog osoblja ubijenog u Pojasu Gaze

Zastava Ujedinjenih nacija u Njujorku spuštena je na pola koplja, u znak žalosti zbog osoblja svetske organizacije koje je ubijeno u Pojasu Gaze.

 Agencija UN za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) saopštila je u petak da je više od 100 njenih zaposlenih poginulo u Gazi od početka izraelskog bombardovanja, prenio je Bi-Bi-Si.

To je najveći broj poginulih radnika UN ikada zabilježen u jednom sukobu.

SZO: Bolnica Al-Šifa u Gazi više ne funkcioniše

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da bolnica Al-Šifa u gradu Gaza "više ne funkcioniše kao bolnica" i da se broj smrtnih slučajeva u bolnici "značajno povećao".

Šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je da su "stalna pucnjava i bombardovanje" u oblasti oko bolnice "pogoršali ionako kritične okolnosti".

On je na mreži Iks napisao da je SZO uspela da stupi u kontakt sa zdravstvenim radnicima u bolnici Al-Šifa, a situaciju u toj bolnici je opisao kao "strašnu i opasnu".

-Prošla su tri dana bez struje, bez vode i sa veoma lošim internetom, što je ozbiljno uticalo na našu sposobnost da pružimo neophodnu njegu - naveo je Tedros.

Istakao je da svijet ne može da ćuti dok se bolnice, koje bi trebalo da budu sigurno utočište, pretvaraju u scene smrti, razaranja i očaja.

Šef hirurgije u bolnici Al-Šifa, Marvan Abu Saada, izjavila je za Bi-Bi-Si da je treća prijevremeno rođena beba umrla zbog nedostatka struje.

Ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas saopštilo je da se u bolnici još nalazi najmanje 2.300 ljudi

Prema tim navodima, koje je objavila SZO na mreži Iks, u bolnici je 600-650 pacijenata, 200-500 zdravstvenih radnika i približno 1.500 interno raseljenih.

Ističe se da nedostatak struje, vode i hrane dovodi živote u neposrednu opasnost.

SZO je ponovila poziv na "trenutni prekid vatre i aktivnu zaštitu civila i zdravstvenu zaštitu".

Izraael tvrdi da se ispod bolnice Al-Šifa nalazi mreža Hamasovih tunela, ali ta palestinska militantna organizacija odbacuje te tvrdnje.

Izrael izveo vazdušne i artiljerijske udare na ciljeve Hezbolaha u Libanu

Izraelski borbeni avioni napali su nekoliko ciljeva Hezbolaha u južnom Libanu kao odgovor na napade koje je libanska militantna organizacija izvršila na sjeveru Izraela.

-Borbeni avioni Ratnog vazduhoplovstva napali su nekoliko ciljeva terorističke organizacije Hezbolah, uključujući vojni kompleks sa skladištem naoružanja i objekte vojne infrastrukture - navodi se u objavi Izraelskog ratnog vazduhoplovstva na mreži Iks (Tviter).

Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da su teroristi Hezbolaha u nedjelju ispalili protivtenkovske rakete na sjever Izraela iz Libana, ranivši nekoliko civila.

Kasnije, u roku od sat vremena, zabeleženo je 15 lansiranja sa teritorije Libana.             

Sistem PVO izraelske vojske presreo ih je četiri, ostali su pali na otvorenom prostoru.

U minobacačkom granatiranju povrijeđeno je sedam izraelskih vojnika.

-Sada pokrećemo artiljerijske udare u pravcu izvora ovih granatiranja -  navodi se u objavi IDF-a na platformi Iks.

Takođe se dodaje da je dron IDF-a pogodio militante koji su noću pokušali da lansiraju protivtenkovske rakete iz južnog Libana ka severnom Izraelu.

U sukobima sa Hamasom ubijen producent popularne Netfliksove serije

 Izvršni producent popularne Netfliksove serije ''Fauda'' Matan Meir (38) ubijen je u Gazi u sukobu sa militantima Hamasa, preneo je Miror.