U Hrvatskoj registrovana 34 sumnjiva slučaja trovanja :: Semberija INFO ::

 

U Hrvatskoj registrovana 34 sumnjiva slučaja trovanja


U očekivanju rezultata dvije najvažnije analize bezalkoholnih napitaka proizvođača Koka-Kola Hrvatska, u cijeloj zemlji su evidentirana 34 sumnjiva slučaja trovanja.

Teže povrede su zadobile dvije osobe, jedna u Rijeci koja je konzumirala gaziranu vodu sa ukusom "Romerquelle"  i slučaj studenta koji je završio u bolnici nakon što je popio Koka-Kolu iz automata na fakultetu u Zagrebu. 

Analizire sprovodi Centar za forenziku "Ivan Vučetić".

Prema pisanju zagrebačke N1 tv., od 34 sumnjive osobe koje su juče zatražile ljekarsku pomoć, najviše ih je bilo u Zagrebu, njih 17, ali niko nije zadržan na bolničkom liječenju.

Bivši ministar zdravstva Rajko Ostojić komentarisao je stanje pacijenata i simptome trovanja koje su imali.

- Promijenio im se okus u ustima kad su popili pića, kod trojice smo našli endoskopske promjene bilo kojeg hemijskog uzorka. Bol u ždrijelu, otežano gutanje, a napravili smo i fotodokumentaciju. Svi su imali blage upale, bez potencijalnih komplikacija, pušteni kući, danas se dobro osjećaju – rekao je Ostojić koji je aktualni načelnik Klinike za interne bolesti KBC-a Zagreb.

- Najviše me zabrinjava slučaj prijavljen prije dva mjeseca, jedan od prvih. Mladi dječko, čim je popio napitak, razvila se klinička slika direktno povezana s pićem, s krvarenjem. Danas je završio na stenozi, suženju jednjaka, svakih tjedana dana se radi proširenje, živ je, ali imaće težak i kompliciran život, kod njega je jednjak jako uzak - naglasio je.

Zbog afere trovanja hrvatski Državni inspektorat naredio je juče povlačenje jedne serije proizvoda kompanije Koka-Kola Hrvatska i zabranio im je plasiranje tih proizvoda na tržište dok se ne utvrdi da li su sigurni za konzumiranje.

(Tanjug)