Zalihe krvi u Srpskoj na zavidnom nivou :: Semberija INFO ::

 

Zalihe krvi u Srpskoj na zavidnom nivou


Broj dobrovoljnih davalaca krvi (DDK) u Srpskoj, među kojima je i sve više mladih ljudi, u stalnom je porastu, tako da su zalihe ove dragocjene tečnosti na zavidnom nivou.

Naime, kako iz Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske kažu, zalihe krvi i komponenti krvi su zadovoljavajuće, i to upravo zahvaljujući akcijama dobrovoljnog davanja krvi s učenicima srednjih škola, koje su uspješno realizovane.

"Pohvalno je to što se mladi sve više odazivaju ovakvim akcijama, a u narednom periodu se nadamo da će ih biti i više jer su mladi ljudi budućnost davalaštva", kazali su iz Zavoda.

Dodaju da su imali i veliku akciju u Laktašima, a i u novembru imaju najavljene akcije darivanja krvi, gdje se očekuje veliki broj dobrovoljnih davalaca.

"Pored navedenih organizovanih akcija, tu su i dobrovoljni davaoci krvi koji pojedinačno dolaze u Zavod da daruju krv, kao i namjenski, odnosno porodični davaoci koji dolaze da daruju krv za nekog od članova porodice ili prijatelja", pojasnili su iz Zavoda.

Ističu da je u našoj populaciji najzastupljenija krvna grupa A pozitivna oko 35 odsto, a najmanju zastupljenost ima AB negativna krvna grupa oko 1,5 odsto, pa su tako i zalihe krvi popunjene srazmjerno prisutnosti određenih krvnih grupa u populaciji.

"Dobrovoljni davalac krvi može biti svaka zdrava osoba muškog i ženskog pola, starosti između 18 i 65 godina, koja je dobrog opšteg zdravlja i ne koristi nikakvu terapiju", pojasnili su iz Zavoda.

Dodaju da muškarci mogu dati krv svaka tri mjeseca, a žene svaka četiri.

"Prema našoj statistici, najčešće daruju krv osobe između 30 i 40 godina", potvrđuju iz Zavoda.

Dodaju da u toku novembra i decembra planiraju brojne akcije dobrovoljnog davanja krvi u svim službama da bi se obezbijedile dovoljne rezerve krvi za predstojeće praznike.

"Međutim, iako su zalihe zadovoljavajuće, treba napomenuti da je ograničen rok trajanja krvi i komponenti krvi, posebno koncentrata trombocita koji imaju rok trajanja samo pet dana i pripremaju se iz svježe krvi", kažu iz Zavoda.

Snežana Gegić, načelnica Službe za transfuzijsku medicinu u Bijeljini, kazala je za "Nezavisne novine" da tokom cijele godine imaju dovoljan broj davalaca krvi pa samim tim, kako kaže, nemaju problema sa manjkom zaliha.

"Mi uzmemo količine koje su potrebne za našu bolnicu, a čak neke prebacimo i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske", kazala je Gegićeva.

Božidar Slavujević, načelnik Službe za transfuzijsku medicinu Doboj, kazao je da nemaju problema sa nedostatkom krvi.

"Ne očekujemo smanjenje zaliha krvi, jer tokom skoro cijele godine imamo akcije dobrovoljnog davanja ove dragocjene tečnosti", kazao je Slavujević.

Podsjećamo, Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske organizovan je kroz rad transfuzioloških službi u 10 gradova RS.

Najdragocjenija tečnost se može dati u transfuziološkim službama koje se nalaze u Banjaluci, Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Prijedoru, Gradišci, Foči, Nevesinju, Trebinju i Kasindolu.

(Nezavisne)