FOND PIO RS: USLOVI OSTVARIVANjA PRAVA NA PORODIČNU PENZIJU :: Semberija INFO ::

 

FOND PIO RS: USLOVI OSTVARIVANjA PRAVA NA PORODIČNU PENZIJU


Pravo na porodičnu penziju imaju članovi porodice umrlog osiguranika koji je na dan smrti ispunjavao uslove za invalidsku penziju i članovi porodice umrlog korisnika starosne ili invalidske penzije.

Članovi porodice umrlog osiguranika, odnosno korisnika penzije smatraju se:
  • bračni supružnici (udovica, odnosno udovac),
  • razvedeni bračni supružnik ili vanbračni supružnik, ako mu je pravosnažnom presudom suda dosuđeno pravo na izdržavanje,
  • dijete, rođeno u braku ili van braka, usvojeno ili pastorak,
  • dijete bez oba roditelja ili dijete kome su oba roditelja potpuno ili trajno nesposobni za privređivanje, koje je osiguranik ili korisnik penzije izdržavao do svoje smrti, i
  • roditelj (otac i majka, očuh i maćeha, usvojilac) koje je osiguranik ili korisnik penzije izdržavao do svoje smrti.
U zavisnosti od broja članova porodice koji ostvaruju pravo, porodična penzija iznosi:
  • za jednog člana 70% od penzije od koje se određuje,
  • za dva člana 80% od penzije od koje se određuje,
  • za tri člana 90% od penzije od koje se određuje, i
  • za četiri i više članova 100% od penzije od koje se određuje.
U Centralnoj likvidaturi penzija na dan 30.09.2023. godine u isplati je evidentirano ukupno 280.816 korisnika prava, od čega se porodičnu penziju odnosi 71.685, odnosno 25,53% korisnika prava.

Iza preminule supruge pravo na porodičnu penziju ostvario je 1.182 udovac ili 1,65%, iza preminulog supruga porodičnu penziju ostvarilo je 60.932 udovice ili 85% od ukupnog broja korisnika porodične penzije. U kategoriji korisnika porodične penzije na lica nesposobna za privređivanje i samostalan život i rad evidentirano je 5.099 ili 7,1% korisnika prava.

Porodična penzija isplaćuje se za 6.427 djece starosti do 15 godina života ili 8,96%. Pored toga za djecu na redovnom školovanju, odnosno srednjoškolce i studente najkasnije do navršenih 26 godina života isplata se vrši u 3.841 slučaju, odnosno 5,35% od ukunog broja korisnika porodične penzije.

Činjenica je da se posljednjih godina kontinuirano smanjuje procenat udjela porodične i invalidske penzije, dok se procenat udjela starosne penzije svakog mjeseca  povećava, što predstavlja poželjan i pozitivan trend, navodi se u saopštenju za javnost Fonda PIO RS.