Isplata razlike penzije do iznosa najniže penzije :: Semberija INFO ::

 

Isplata razlike penzije do iznosa najniže penzije


Pozivaju se korisnici prava na penziju Fonda PIO Republike Srpske kojima je priznato pravo na srazmjerni dio starosne, invalidske ili porodične penzije sa Federacijom BiH da se obrate u najbližu poslovnicu Fonda PIO radi obezbjeđenja i kompletiranja doku-mentacije za podnošenje zahtjeva za isplatu razlike odnosno namirenja penzije do iznosa najniže penzije u Federaciji BiH.
 
Korisnik prava na srazmjerni dio  penzije, prema pravnim propisima, ostvaruje pravo na   isplatu razlike penzije u slučaju da je zbirni iznos srazmjernih penzija ostvarenih kod Fonda PIO i Federalnog zavoda MIO/PIO, u skladu sa Sporazumom o međusobnim pravima i obavezama  u sprovođenju penzijskog i invalidskog osiguranja u BiH, manji od iznosa najniže penzije u Federaciji BiH i koji ima prebivalište na području BiH.
 
Pravo na isplatu razlike penzije ostvaruje se počev od dana podnošenja zahtjeva za ostva-rivanje ovog prava, ukoliko su  ispunjeni uslovi.

Korisniku prava na srazmjernu penziju kojem je rješenjem Fonda utvrđen poseban staž u dvostrukom trajanju u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu kao pripadniku Oružanih snaga Republike Srpske (Vojske Republike Srpske i Ministarstva unutra-šnjih poslova) ne priznaje se pravo na isplatu razlike do iznosa najniže penzije i on ne podnosi zahtjev.
 
Zahtjev se podnosi  lično nadležnoj službi Federalnog zavoda, putem pošte ili puno-moćnika, a neophodna dokumentacija, uz obrazac zahtjeva,  je:
  • dokaz o prebivalištu-CIPS prijava,
  • rješenje o priznavanju prava na srazmjerni dio penzije kod Fonda PIO Republike Srpske i
  • Uvjerenje izdato od Fonda PIO o isplaćenim penzijama po mjesecima u godini u kojoj se ostvaruje pravo na isplatu razlike penzije.