Kremlj: Svijet se više neće vrtiti oko SAD :: Semberija INFO ::

 

Kremlj: Svijet se više neće vrtiti oko SAD


Фото - Танјуг


Izvor: Tanjug / Glas Srpske

​MOSKVA - Kremlj podržava riječi američkog predsjednika Džozefa Bajdena da je svijetu potreban novi poredak, ali Moskva se ne slaže da takav poredak može da izgradi Vašington, izjavio je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

„Apsolutno se slažemo sa gospodinom Bajdenom. Ovo je rijedak slučaj kada se apsolutno slažemo sa onim što je rekao. Svijetu je zaista potreban novi svjetski poredak zasnovan na potpuno drugačijim principima“, istakao je Peskov.

On je, međutim, primjetio da se Kremlj ne slaže sa Bajdenom u drugom dijelu njegove izjave.

„Gospodin Bajden rekao je još jednu frazu: ‘A Sjedinjene Američke Države sposobne su da izgrade takav poredak’. Ovdje, u ovom dijelu se ne slažemo“, naglasio je portparol Kremlja.

On je objasnio da Vašington želi da svaki svjetski poredak bude amerikocentričan, ali to se više neće dešavati.

„SAD na ovaj ili onaj način, bez obzira o kom svjetskom poretku da pričaju, misle na svjetski poredak orijentisan na Amerikance. Odnosno, na svijet koji se vrti oko Sjedinjenih Američkih Država. To više neće biti tako“, istakao je Peskov.

Prema njegovim riječima, svijet treba da bude oslobođen „pokušaja da se svi mehanizmi globalnog upravljanja koncentrišu u rukama jedne države, oslobođen pokušaja da se drugim državama nameće svoja volja i odluke“.

„(Potreban je) svjetski poredak koji se zasniva na međunarodnom pravu, na međusobnom poštovanju, uzajamnoj koristi i nemješanju u unutrašnje poslove drugih“, zaključio je Peskov.

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je ranije da je čovječanstvu potreban novi svjetski poredak i da ga SAD mogu izgraditi.

„Mislim da mi (SAD) imamo priliku da to uradimo ako budemo dovoljno hrabri i samouvjereni da ujedinimo svijet na način koji nikada ranije nije učinjen. Proveli smo 50 godina u poslijeratnom periodu gde je (svjetski poredak) funkcionisao sasvim dobro, ali sada... nam je potreban novi svjetski poredak“, rekao je Bajden na prijemu za prikupljanje sredstava za predizbornu kampanju.