Policija na tragu krijumčarima životinja: Najmanje dvoje umiješanih u slučaj lavice Kiki, u toku pretresi na više lokacija :: Semberija INFO ::

 

Policija na tragu krijumčarima životinja: Najmanje dvoje umiješanih u slučaj lavice Kiki, u toku pretresi na više lokacija



Mala lavica Kiki, mladunče nađeno 21. septembra na Čantavirskom putu u Subotici, nažalost, uginula je 6. oktobra, a ko je ostavio na tom mjestu ili u blizini i kako je uopšte dospjela na to mjesto još uvijek nije poznato, međutim, kako se saznaje, policija je na tragu onih koji bi mogli da imaju veze sa ovim slučajem.

U toku je istraga

– Pripadnici Policijske uprave u Subotici – Odeljenja kriminalističke policije – Grupe za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine utvrđuju sve detalje i činjenice u vezi pronađene lavice i istraga je još u toku – kažu u Policijskoj upravi za Blic.

Kako se saznaje istraga se vodi po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva (OJT) u Subotici.

Locirani krijumčari

– Policijska Uprava u Subotici, po nalogu OJT Subotica, intenzivno radi na prikupljanju činjenica vezanih za pronalazak mlade lavice “Kike”. U toku su pretresi dvije lokacije za koje se sumnja da su u njima držane životinje koje su nelegalnim putem ušle na teritoriju Srbije, odnosno sumnje da se u tim prostorijama nalaze životinjske vrste zaštićene posebnim CITES Konvencijama. Prema dosadašnjim saznanjima, najmanje dvije osobe su učestvovale u ovim nelegalnim radnjama, prikupljanje podataka se nastavlja – saopštila je Livija Panić Miletić, glavni javni tužilac OJT Subotica.

Borila se kao prava lavica, ali nije izdržala


Podsjetimo, Kikica je nađena u stanju potpune izgladnjelosti i neuhranjenosti. Laboratorijski nalazi su utvrdili još mnogo tegoba i imala je prelome na nogama zbog čega je i operisana. Nije prepoznavala meso kao hranu, i pored, velikog truda nadležnih u Zoološkom vrtu Palić da je povrate u život, ali i stranih eksperata, nažalost, njeni organi su počeli da otkazuju i ona je u petak oko 21 sat uginula.
Iz Zoološkog vrta Palić su saopštili da je slučaj lavice Kiki pokazao je, nažalost, da dokle god postoje ljudi koji kupuju divlje životinje iz zabave, bez provjere uslova za držanje i svijesti da moraju da imaju dozvolu za držanje dobijenu isključivo od Ministarstva zaštite životne sredine, u naša prihvatilišta stizaće ptice odsečenih krila sprečene tako da pobjegnu, ptice ulepljenih kljunova da ih niko ne bi čuo, životinje različitih vrsta koje ostaju bez vazduha u kutijama u kojima su skučene, pa i takve poput male lavice.


Srpskainfo