Stano: Beograd i Priština da se vrate dijalogu, dalji koraci EU nakon pune istrage o Banjskoj :: Semberija INFO ::

 

Stano: Beograd i Priština da se vrate dijalogu, dalji koraci EU nakon pune istrage o Banjskoj


Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas da je poruka Brisela i međunarodnih partnera nakon sastanaka Evropske političke zajednice u Granadi da Beograd i Priština treba da se vrate dijalogu i smire tenzije na sjeveru, a da će nakon istrage o događajima u Banjskoj EU odlučiti o narednim koracima.

Stano je rekao da je samit u Granadi bio dobra prilika za niz sastanaka i potvrdio da se visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani.

- Poruka visokog predstavnika i svih država članica EU i međunarodnih partnera Kosovu i Srbiji je da se vrate dijalogu. Ovo je jedini izvodljiv način za rješavanje pitanja normalizacije odnosa Beograda i Prištine - rekao je Stano.

On je dodao da se od Beograda i Prištine očekuje i da su obje strane pozvane da urade sve da dođe do deeskalacije situacije na sjeveru KiM.

Govoreći o istrazi u vezi sa događajima u Banjskoj, Stano je ponovio da EU očekuje ne samo punu, već i bezuslovnu saradnju Srbije.

- Ako postoji volja, postoji i način. Ne treba se kriti iza formalnosti priznavanja ili nepriznavanja. Ima dovoljno načina za to kako možete da dijelite svoje nalaze, kako možete da sarađujete, kako možete da doprinesete punoj istrazi jer je ovo nešto jako ozbiljno što se desilo 24. septembra i mora da bude u potpunosti razjašnjeno jer će imati posljedice. Biće posljedica. Tako da mora da bude u potpunosti istraženo - poručio je on.


​RTRS / kosovo-online.com