Vučić: Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svijet danas suočen :: Semberija INFO ::

 

Vučić: Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svijet danas suočen


Foto: Tanjug
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je na 78. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Mir je postao zabranjena riječ, a jedina vrijednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni, rekao je Vučić ističući da je na djelu primjena dvostrukih aršina. Napominje da Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet svih članica UN.

Vučić je rekao da, ne može i nema pravo da, kao predsjednik "jedne nevelike zemlje", govori o odnosima između velikih sila, ali da može i hoće da govori o tome kako nepoštovanje međunarodnog javnog prava može da dovede do užasnih posljedica.

- Pokušaj rasparčavanja moje zemlje, započet formalno 2008. jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i Metohije još uvijek traje. Upravo gaženje Povelje UN u slučaju Srbije bila je je jedna od vidljivih preteča brojnih problema sa kojima se danas svi suočavamo, a koji uveliko prevazilaze granice moje zemlje ili okvire regiona iz koga dolazim - rekao je Vučić.

Istakao je da od prošlog susreta u Njujorku, svijet nije postao ni bolje ni bezbjednije mjesto. Naprotiv. Globalni mir i stabilnost su i dalje akutno ugroženi.

- I dalje se suočavamo sa problemima energetske bezbjednosti, finansijske nestabilnosti, kao i sigurnosti i poremećaja u lancima snabdijevanja hranom i lijekovima. Rješenja za mnoge probleme, ne samo da nismo pronašli, već su oni postali brojniji, a neki od njih još složeniji - rekao je Vučić.

Ilegalna odluka o secesiji autonomne pokrajine Kosovo i Metohija od Srbije

Vučić je napomenuo da je ilegalna odluka o secesiji autonomne pokrajine Kosovo i Metohija od Srbije, donijeta punu deceniju nakon okončanja ratnog sukoba.

- Bez referenduma ili bilo kog demokratskog oblika izjašnjavanja građana u Srbiji, čak ni na samom Kosovu i Metohiji - dodao je Vučić.

Ova odluka donijeta je u trenutku kada je Srbija imala vladu opredijjeljenu za evropske i evroatlantske integracije i bila u svom sastavu uključujući pokrajinu Kosovo i Metohija, punopravna članica UN, ali i Savjeta Evrope, OEBS-a i niza drugih međunarodnih organizacija. Pa ipak, to nije spriječilo pravno i političko nasilje upravo od strane onih koji danas prednjače u dijeljenju lekcija sa ove govornice, kaže Vučić.

- Besmislena objašnjenja, poput policijskog terora koje su srpske vlasti sprovodile u svojoj južnoj pokrajini cijelu deceniju ranije, humanitarne krize, progona lokalnog albanskog stanovništva, samo su kap koja je prelila čašu laži i besmislica, kako bi se opravdalo nasilje nad jednom suverenom zemljom, i kako bi se njen integritet urušio - istakao je Vučić.

Od trenutka pobjede tih velikih 19 nad malom Srbijom, 70 odsto Srba sa KiM napustilo je svoja ognjišta, a Albanaca je za 300.000 više nego što ih je ikada bilo na KiM. Toliko o pravu, toliko o pravdi, naglasio je  predsjednik Srbije.

Srbija nijednom svojom stopom nije kročila na teritoriju neke druge države

Srbija nijednom svojom stopom nije kročila na teritoriju neke druge države, niti ugrozila njeno postojanje, ali prije 24 godine njih 19 najmoćnijih i najjačih nije imalo milosti prema maloj Srbiji - naveo je Vučić.

Kada su "taj posao, završili, rekli su kako je pitanje Kosova demokratsko pitanje i kako će biti riješeno u skladu sa Poveljom UN i drugim međunarodno-pravnim aktima".

- A onda, palo im je na pamet da 2008. godine, suprotno svim, ali apsolutno svim aktima međunarodnog javnog prava, podrže nezavisnost tzv. Kosova - rekao je predsjednik Srbije.

Gotovo sve velike zapadne sile brutalno pogazile i Povelju UN i Rezoluciju 1244 UN

Vučić je rekao da je njemačka ministarka rekla da se Njemačka drži čvrsto Povelje UN i odluka i akata UN, i da nikada neće odustati od toga.

- Sve bi to bilo lijepo, kada bi bilo istinito. Gotovo sve velike zapadne sile brutalno su pogazile i Povelju UN i Rezoluciju 1244 UN donijetu u ovom visokom domu, negirajući i gazeći baš sve one principe koje danas brane, a to se dogodilo prije 24 i prije tačno 15 godina - kaže Vučić.

Prema njegovim riječima, prvi put, nezabilježeno u svjetskoj istoriji, 19 najmoćnijih zemalja donijelo je odluku, bez učešća SB UN - bez ikakve odluke SB UN, da surovo napadne i kazni jednu suverenu zemlju na evropskom tlu, kako su rekli, da bi sprečili humanitarnu katastrofu.

- Nisu se grohotom smijali kada je predsjednik Rusije iskoristio iste te riječi pravdajući svoj napad na Ukrajinu. Zaboravili su da su i oni sami koristili isti narativ, iste riječi, ista objašnjenja - podvukao je Vučić.
 
(RTRS)