​SAVEZ OPŠTINA I GRADOVA RS: JAVNI GRADSKI I PRIGRADSKI PREVOZ ZNAČAJNI ZA FUNKCIONISANjE LOKALNIH ZAJEDNICA :: Semberija INFO ::

 

​SAVEZ OPŠTINA I GRADOVA RS: JAVNI GRADSKI I PRIGRADSKI PREVOZ ZNAČAJNI ZA FUNKCIONISANjE LOKALNIH ZAJEDNICA



U okviru Evropske sedmice mobilnosti, Savez opština i gradova Republike Srpske, organizovao je okrugli sto na temu “Organizovanje javnog gradskog prevoza putnika”. Sekretar SOGRS Aco Pantić je istakao da je cilj okruglog stola unapređenje mjera i aktivnosti gradskih uprava na upravljanju javnim gradskim i prigradskim prevozom putnika, kao i boljim korišćenjem postojećih kapaciteta javnog prevoza i povećanjem broja korisnika.

- Savez Opština i Gradova Republike Srpske ima značajnu ulogu u promociji i unapređenju urbanističkog planiranja, transportnih sistema i urbane mobilnosti u Srpskoj”, rekao je Pantić.

Predavači na okruglom stolu bili su prof. dr Danislav Drašković i prof. dr Vuk Bogdanović. Istaknuto je da je “urbana mobilnost ključna komponenta savremenog društva, te da se odnosi na načine kretanja unutar gradova, uključujući pješačenje, biciklizam, javni prevoz i individualna vozila”. Takođe, kako je rečeno, “kvalitetna urbana mobilnost podrazumijeva dostupnost različitih opcija, bezbjednost u saobraćaju, smanjenje gužvi, smanjenje emisije štetnih gasova i smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu”. Urbana mobilnost je važna, jer, kako je naglašeno, “efikasna urbana mobilnost omogućava brže i jeftinije kretanje ljudi i roba unutar grada, što podržava ekonomski rast i razvoj, doprinosi boljem kvalitetu života građana, a brži i sigurniji transport znači manje stresa i više slobodnog vremena”.

Predavači su istakli i da “smanjenje upotrebe individualnih vozila i prelazak na javni prevoz, biciklizam i pješačenje doprinosi smanjenju emisije štetnih gasova i smanjenju zagađenja vazduha, a bolje planiranje saobraćaja i transportnih sistema pomaže u smanjenju gužvi na putevima, čime se štedi vrijeme i gorivo”.

Šef kabineta gradonačelnika Ljubiše Petrovića, Milan Lazarević, obratio se i istakao da je u Bijeljini trenutno aktuelna izrada studije javnog prevoza, gdje se radi istraživanje na terenu, mapiranje postojećih trasa linija i postojećih stajališta, koja se koriste za javni gradski i prigradski prevoz, a naredni korak će biti istraživanje određenog broja putnika koji koriste javni prevoz, kao i istraživanje koje su to potrebe putnika. Današnji okrugli sto okupio je predstavnike 11 gradova.


​Semberija info - O. Stjepanović