Patrijarh Porfirije služi u Zvorniku; Grad zasluženo dobio novi hram :: Semberija INFO ::

 

Patrijarh Porfirije služi u Zvorniku; Grad zasluženo dobio novi hram


Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja
Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije prvi je patrijarh koji, nakon 90 godina, služi Svetu arhijerejsku liturgiju u Zvorniku.

Događaju prisustvovuju brojni vjernici, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Vlade Radovan Višković.

Patrijarh Porfirije će danas, na praznik Mala Gospojina, osveštati novoizgrađeni Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice.

Predsjednik Srpske, koji je kum hrama, rekao je za RTRS da Zvornik zaslužuje ovakav hram, izrazivši zadovoljstvo što je bio u prilici da pomogne gradnju.

Dodik je istakao da je patrijarh srpski nosi snagu vjere i veliki moralni i ljudski autoritet, zbog čega je obožavan u narodu.

Višković je rekao da svi hramovi širom Srpske označavaju srpsko bitisanje na ovim prostorima i da je Zvornik zaslužio jedan ovakav hram.

- Posebno sam počastvovan što je patrijarh danas u Zvorniku. Ovo je značajan dan za ovaj grad - poručio je premijer Srpske.

Posjeta srpskog Patrijarha Zvorniku počela je sinoć doksologijom u hramu Rođenja Svetog Jovana Preteče, gdje ga je dočekao veliki broj vjernika.


RTRS