„VIHOR“ NA BEOGRADSKOM SAJMU - PRVO PREDSTAVLjANjE VAN SRPSKE :: Semberija INFO ::

 

„VIHOR“ NA BEOGRADSKOM SAJMU - PRVO PREDSTAVLjANjE VAN SRPSKE



Kompanija Tehnički remont Bratunac /TRB/ učestvovaće i ove godine na  Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme „Partner 2023“ u Beogradu, gdje će premijerno predstaviti svoj najnoviji proizvod lako taktičko vozilo „Vihor“, prvi put van granica Republike Srpske.

Na sajmu koji će trajati od 25. do 28. septembra biće predstavljena i nova  generacija 2 RS 9 pištolja „Vampir“.
Putem eksponata,video materijala i kataloga će biti prezentovani i ostali proizvodi iz asortimana TRB-a.
TRB će se predstaviti na 250 metara kvadratnih sajamskog prostora, na kojima će biti izložena dva „Vihora“ i jedan „Despot“.

Lako taktičko vozilo „Vihor“ prezentovano je javnosti Republike Srpske 4. aprila 2022. godine na Dan policije i obilježavanje 30 godina postojanja i rada MUP-a Republike Srpske, uz čiju svesrdnu pomoć i saradnju je “Vihor” i nastao. Riječ je o vozilu težine do  8 tona, nosivosti 2 tone.

“Vihor“ je projektovan za 2+2 ili 2+3 člana posade, smještena u zasebnoj balistički zaštićenoj kapsuli sa modularnom balističkom zaštitom – nivo B6, STANAG 4569 nivo 2 eventualno nivo 3, kao i protivminskom zaštitom nivoa 2a/ 2b.

Kapsula ima  četvoro bočnih vrata, krovni otvor za evakuaciju, uz višenamjenski tovarni prostor za transport osoblja, robe posebne namjene, kao i sa mogućnošću implementacije minobacača kojim se može dejstvovati sa ili pored vozila. Na krovu vozila je pripremljen prihvat za daljinski upravljivu borbenu stanicu, što će, kao jedna od opcija, biti prezentovano na sajmu. Vozilo ima permanentni pogon na četiri točka, nezavisno ogibljenje prednje i zadnje pogonske osovine, aluminijumske felne sa pneumaticima dimenzija 365/80R20 i “runflat” umecima, kao i centralni sistem regulacije pritiska u pneumaticima.

Vihor ima dizel motor snage 235 kW, 6-stepeni automatski mjenjač, dvostepeni razvodnik pogona, a od opreme  A/C, ventilacija, kamere, GPS, PP sistem, vitlo, kuku za vuču, otvore za dejstvovanje iz vozila, nosače naoružanja, svjetlosna i zvučna signalizacija.

TRB  vozila razvili su domaći  inženjeri i radnici ove komapnije, uz korištenje najnovijih materijala i svjetski priznatih dostignuća iz različitih oblasti vojne i drugih industrija.

Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme “Partner 2023” održava se na Beogradskom sajmu svake druge godine, a pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo odbrane Republike Srbije. I ova sajamska manifestacija biće prilika za TRB za  uspostavljanje novih i obnavljanje postojećih kontakata i saradnje i novo pozicioniranje na dinamičnom tržištu naoružanja i vojne opreme.


Kompanija Tehnički remont Bratunac