Na Jahorini dvodnevni Sabor mladih Srpske; Kvalitetno obrazovanje temelj razvoja :: Semberija INFO ::

 

Na Jahorini dvodnevni Sabor mladih Srpske; Kvalitetno obrazovanje temelj razvoja


Jahorina je domaćin Sabora mladih Srpske na kojem se održava niz panela o odnosu institucija i mladih, preduzetnišvu i jačanju nacionalnog identiteta.

Prvi ovakav skup okupio je 250 mladih koji će donesene zaključke prenijeti predstavnicima vlasti u Republici Srpskoj s ciljem unapređenja životnog standarda svih građana, a posebno mladih.

Sve više mladih koji stiču znanja u Evropi i svijetu odlučuju se na povratak u Republiku Srpsku. Među njima je i Banjalučanka Marija Davidović, stipendistkinja predsjednika Rusije na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose.

- Kako više vrijeme odmiče i kako se približava to radije bih ostala ovde tj. vratila se ovde i proširila svoje iskustvo i znanje koje sam stekla s ljudima ovde. Voljela bi raditi u nekoj međunarodnoj organizaciji - kaže Davidovićeva.

Kvalitetan obrazovni sistem ključ je napretka Republike Srpske.

- Imamo mnoge mlade ljude koji su studirali u i Rusiji, SAD-u, zemljama Evrope koji su nakon studija i odrađenog nekog dijela radnog vijeka vratili se i svoje znanje primjenili u Republici Srpskoj - istakao je Denis Šulić ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Marko Romić istakao je da trebamo biti optimisti jer naši studenti stalno donose pehare i nagrade sa brojnih takmičenja.

- Vidite naše nastavnike i saradnike koji sa svojim otkrićima izlaze u Evropu i svijet i bivaju tamo nagrađeni - dodao je on.

Međusobnom diskusijom o obrazovanju, preduzetništvu i odnosu institucija i mladih, učesnici prvog sabora mladih Srpske donijeli su niz zaključaka. Najvažniji je sistem unapređenja odnosa između institucija i mladih, koji se, kako kažu, definiše kroz tri tačke.

- To je znanje koje mladi trebaju da ponude institucijama Republike Srpske, saradnja koju institucije treba da ponude mladima i konačni sistem vrednovanja koji je obostran i koji treba da imaju mladi za institucije i institucije za mlade - smatra Dejan Srdić Pravni fakultet u Banjaluci.

Kreativne inicijative potkrijepljene kritičkim razmišljanjem učesnika proslijediće na adresu institucija Srpske koje će ih razmotriti i po mogućnosti zakonski provesti. Time će se povećati uključenost mladih u donošenju važnih odluka na republičkom nivou.


RTRS