Višegrad sve češće na mapi turista iz cijelog svijeta: Strance najviše zanima Andrić :: Semberija INFO ::

 

Višegrad sve češće na mapi turista iz cijelog svijeta: Strance najviše zanima Andrić


Andrićgrad, krstarenje rijekom Drinom, planinarenje i mnogobrojne adrenalinske zabave na vodi, samo su neke od turističkih atrakcija Višegrada, zbog kojih turisti sa svih krajeva svijeta rado dolaze u ovaj grad, kojeg je proslavio nobelovac Ivo Andrić.

U Turističkoj organizaciji Višegrada kažu da turisti danas, mimo jela i pića, traže atraktivne i adrenalinske sadržaje zbog čega se konstantno trude da prošire i upotpune ponudu.

Direktor ove organizacije Marko Božić za “Glas Srpske” kaže da je zbog lošeg vremena sezona počela nešto kasnije, ali podaci Turističke organizacije RS pokazuju da je broj posjeta do avgusta veći, nego što je bio lani u istom periodu, a sezona još traje.

Stranci kada dođu u turističku organizaciju, kako kaže, prvo se raspituju za Ivu Andrića, gdje je njegova kuća i zanima ih sve o njemu, kao i o Andrićgradu.

- Nakon pandemije virusa korona mnogi su se okrenuli zdravom načinu života pa mnogi stranci traže biciklističke i planinarske staze - kazao je Božić.

Naglasio je da imaju veoma razvijen banjski, ali i vjerski turizam.

- Uprkos svemu, ipak, poseban akcenat stavljamo na promociju rijeke Drine i njenog kanjona, jer je on jedan od najljepših u svijetu - rekao je Božić.

Prije nekoliko godina na Drini je bilo, kako kaže, svega nekoliko brodica gdje su ljudi pasivno pecali ribu, a sada je situacija drugačija.

U ponudi imaju veliki broj adrenalinskih aktivnosti, ali i vožnju brodovima. Iza njih je, kako ističe Božić, bezbroj uspješno realizovanih ljetnjih tradicionalnih manifestacija.

- Imali smo skokove sa višegradske ćuprije, Drinsku regatu, Višegradsku stazu, a sada ćemo organizovati “Kotlićijadu” i razne vrste sajmova - kazao je Božić. 

Međunarodna likovna kolonija okupila je ove sedmice umjetnike iz regiona i Kanade, a Božić naglašava da Višegrad nije samo poznat po kulturi, nego i sportu.

- Dobili smo čast da 2025. godine budemo domaćin Međuopštinskih omladinskih sportskih igara (MOSI) i počeli smo već polako da se pripremamo pa smo formirali organizacione i koordinacione odbore - kazao je Božić.

Da turisti iz cijelog svijeta sve češće posjećuju Višegrad potvrđuje i kapetan Nenad Radović koji je nakon penzionisanja u ratnoj mornarici svoj brod “Sonja” usidrio na obali rijeke Drine.

Istakao je da brodari prave lijepu priču, jer pružaju turistima mogućnost da sagledaju ovaj kraj sa vode.

- Mnogo gostiju nam ove godine dolazi sa Zlatibora, a mnogi dođu i na jednodnevne izlete - rekao je Radović. Naglasio je da je brod predviđen za turističke izlete i krstarenje kanjonom, a može da primi 50 putnika.

Osim broda, kako kaže, ima i kamp u kanjonu Starog broda, gdje postoje bungalovi za prenoćište i restoran, a do njega se može stići jedino vodnim putem.

- Brodom idemo do kanjona i kampa, a na cjelodnevnom izletu obilazimo i muzejsku postavku u Starom brodu i kapelu, kao i nekoliko nekropola stećaka iz 12. vijeka - rekao je Radović.

Sajam meda

Marko Božić kaže da će se danas (subota) u Višegradu održati Međunarodni sajam meda, na kojem je najavljeno učešće 26 izlagača meda i pčelarskih proizvoda iz Srbije, BiH i Crne Gore.

Predsjednik Udruženja pčelara “Višegrad” Aleksandar Masal rekao je da je ovo jubilarni, 15. sajam meda, a ujedno i proslava 20 godina rada višegradskog Udruženja pčelara.

- Sajam će svečano biti otvoren na višegradskoj ćupriji, a u programu će nastupiti djeca iz vrtića “Neven” i članovi Kulturno-umjetničkog društva “Bikavac” - rekao je Masal.

(Glas Srpske)