Prigožin je "smaknut" zbog ovoga? Procurilo... :: Semberija INFO ::

 

Prigožin je "smaknut" zbog ovoga? Procurilo...


Institut za proučavanje rata (ISW) u svom najnovijem izveštaju sugeriše da je vođa Vagner grupe “smaknut” zbog Afrike.

Podsetimo, osnivač i vođa ruske grupe plaćenika poginuo je u sredu uveče, kada se avion u kom se nalazio s ostalim vođama Vagnera, srušio nedugo nakon poletanja.

ISW navodi da je Prigožin najverovatnije u sredu pobegao iz Afrike zbog pokušaja ruske vojske da potkopa aktivnosti plaćeničkih trupa u tom region koji praktično ključa.

Insajderski izvori koji su upoznati s ruskim bezbednosnim službama tvrde da je od strane Kremlja postojao “plan da se Vagneru potpuno onemogući delovanje u Africi”, navodi dalje ISW.

Jutarnji list podseća da je činjenica da se nakon jednodnevne pobune u Rusiji u junu, fokus Vagnera u potpunosti prebacio na Afriku, a i sam Prigožin se 21. Avgusta nakon dugo vremena obratio sa “vrućeg afričkog peska”.

Postoji pretpostavka da je Prigožin otputovao u Afriku s ciljem da osigura nastavak misije njegove grupe koja tamo operiše već godinama, potpuno ignorišući Kremlj i ministarstvo odbrane.

Prema izvorima ISW-a, ruska vojska je imala plan da Vagnerove plaćenike zameni korpusom od 20.000 vojnika, a u isto vreme ruski minister odbrane i načelnik Generalštaba Gerasimov počeli su Prigožinu da otimaju zapovednike i najjače snage.

“Prigožin se izuzetno protivio tome i uložio je sve napore da se to spreči”, piše ISW.

Novinar Andrej Zaharov, osnivač Insidera, jednog od najboljih istraživačkih medija, u egzilu, u Rusiji, napisao je da se Prigožin juče vratio iz Afrike. Međutim, do Sankt Peterburga nije stigao.

(B92)