Ruska PVO oborila dva drona u ruskoj Bjelgorodskoj oblasti, nema povrijeđenih :: Semberija INFO ::

 

Ruska PVO oborila dva drona u ruskoj Bjelgorodskoj oblasti, nema povrijeđenih


MOSKVA, KIJEV -Rat u Ukrajini traje 544 dana. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su dva ukrajinska drona uništena iznad Moskovske oblasti. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da ne zna ništa o bilo kakvim skrivenim sporazumima koji bi primorali Ukrajinu da razmijeni svoje teritorije za mir.

Gladkov: Ruska PVO oborila dva drona u ruskoj Bjelgorodskoj oblasti, nema povrijeđenih

Ruska PVO oborila je danas dvije bespilotne letelice u ruskoj Bjelgorodskoj oblasti koja se graniči sa Ukrajinom, a nema povrijeđenih, izjavio je načelnik regiona Vjačeslav Gladkov.

Gladkov je napisao na Telegramu da su pričinjena manja oštećenja na fasadama i prozorima tri porodične kuće u selu Nikolskoe, kao i dva na automobila prilikom obaranja drona, prenio je TASS.

Prilikom obaranja drugog drona u blizini sela Bezljudovka u oblasti Šebekino, prema preliminarnim podacima, nema ni žrtava, niti štete, rekao je Gladkov.

Dvije osobe povrijeđene prilikom pada dijelova oborenog drona u Moskovskoj oblasti

Dve osobe su povrijeđene prilikom pada dijelova oborene bespilotne letjelice u Moskovskoj oblasti, saopštio je danas gubernator Andrej Vorobjov.

On je naveo da je olupina jednog od dva drona koja je danas presrela ruska PVO pala na baštensku kuću u gradskom okrugu Istra, prenosi list Izvestija.

-Dvije osobe su povrijeđene - muškarac je hospitalizovan u medicinskoj ustanovi, žena je odbila hospitalizaciju - napisao je Vorobjov na svom Telegram kanalu.

Osim toga, razbijeni su prozori na tri kuće.

Hitne službe su na licu mjesta.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije danas da su dva ukrajinska drona uništena iznad Moskovske oblasti.

Jedan ukrajinski dron oborila je ruska PVO, a drugi je potisnut sredstvima elektronske borbe, prenosi agencija RIA Novosti.

Maljar: Teška situacija u Harkovskoj oblasti

Situacija u Harkovskoj oblasti je teška, ali i pored toga ukrajinske snage odbijaju ruske napade i tokom prošle nedjelje ponovo su zauzele nekoliko kvadratnih kilometara na istočnom frontu, izjavila je danas zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar.

- Situacija u pravcu Kupjanska je teška. Neprijatelj ne odustaje od planova za napredovanje i dovlači dodatne snage - rekla je Maljar, prenosi Rojters.

Ukrajinska vojska saopštila je prošle nedelje da Rusija napada Kupjansk, grad u Harkovskoj oblasti.

Maljar je navela da ukrajinske snage napreduju južno od Bahmuta, koji su ruske snage zauzele u maju nakon teških višemjesečnih borbi, i da su tokom protekle nedjelje oslobodile još tri kvadratna kilometra na tom pravcu.

Dodala je da nema značajnih promjena na jugu, gdje ukrajinske snage pokušavaju da se probiju kroz ruske trupe i stignu do Azovskog mora.

-Ne bi trebalo da potcjenjujemo neprijatelja. Treba da budemo strpljivi i da podržimo naše oružane snage - rekla je Maljar. Ukrajinska vojska saopštila je prošle sedmice da je postigla uspjehe na jugoistočnom frontu, ali neimenovani američki zvaničnik je istakao da nema velikih izgleda da ukrajinske snage ponovo zauzmu strateški važan grad Melitopolj, koji je pod kontrolom Rusije, navodi Rojters.

Danska: "F-16" samo za upotrebu na ukrajinskoj teritoriji

Ukrajina može samo na svojoj teritoriji da koristi borbene avione "F-16" koje će joj pokloniti Danska i Holandija, izjavio je danas danski ministar odbrane Jakob Eleman-Jensen.

Danska i Holandija juče su najavile da će Ukrajini isporučiti "F-16", a prvih šest aviona bi trebali da stignu oko Nove godine.

"Mi doniramo oružje pod uslovom da se njime protjera neprijatelj sa teritorije Ukrajine. I ne dalje od toga", rekao je Eleman-Jensen, prenosi novinska agencija Ricau.

On je dodao da ovaj uslov važi za "tenkove, borbene avione ili nešto drugo".

Danska će isporučiti ukupno 19 aviona, dok Holandija, koja ima ukupno 42 lovca "F-16", tek treba da odluči da li će svi biti donirani.

MO Rusije: Dva ukrajinska drona uništena iznad Moskovske oblasti

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su dva ukrajinska drona uništena iznad Moskovske oblasti.

Jedan ukrajinski dron oborila je ruska PVO, a drugi je potisnut sredstvima elektronske borbe, prenosi agencija RIA Novosti.

-U 8.16 po moskovskom vremenu, osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad bespilotnom letjelicom. Ukrajinska bespilotna letjelica je blagovremeno otkrivena i uništena od strane PVO iznad Istrinskog okruga Moskovske oblasti -  navedeno je u saopštenju.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin saopštio je da je dron oboren pri pokušaju da stigne do Moskve i da nije bilo štete ni povrijeđenih.

Prethodno je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je PVO potisnula ukrajinski dron u Ruzskom okrugu Moskovske oblasti putem elektronske borbe, da je on izgubio kontrolu i srušio se u blizini sela Pokrovskoje.

Na aerodromima u Moskvi su zbog dronova bila uvedena ograničenja za polijetanje i slijetanje aviona, ali sada se avionski saobraćaj odvija normalno, prenosi RIA.

Zelenski: Ukrajina neće razmijeniti teritorije za mir

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da ne zna ništa o bilo kakvim skrivenim sporazumima koji bi primorali Ukrajinu da razmijeni svoje teritorije za mir, i insistira da Rusi moraju da snose odgovornost.

- Ne znam o kakvim se sporazumima negdje razgovara, o kakvoj razmjeni naših teritorija. Imamo jedan dokument - formulu mira. Imamo jednu želju – mir. Formulisali smo kako mi to vidimo. Spremni smo za otvorenu diskusiju sa našim kolegama, tako da svet bude na istoj strani – na strani pravednog mira uz potpunu obnovu teritorijalnog integriteta Ukrajine -  naglasio je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Holandije Markom Ruteom, prenosi Ukrinform.

On je rekao da se "ne može zaboraviti obaranje malezijskog aviona MH17, kao ni masakri u Buči i Mariupolju, samo zato što je prošlo vrijeme".

- U Rusiji vjerovatno razmišljaju ovako: zaboraviće te stvari i nekako ćemo se dogovoriti. Ovo je pitanje pravde. Nećemo tek tako dolaziti ni do kakvih dogovora. Neko mora da odgovara, a mi znamo imena tih ljudi - poručio je predsednik Ukrajine.


GS / Agencije