Holandija i Danska će Ukrajini dati borbene avione F-16 :: Semberija INFO ::

 

Holandija i Danska će Ukrajini dati borbene avione F-16


Holandija i Danska će Ukrajini dati ratne avione F-16, u dugoočekivanoj najavi koju je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nazvao važnom motivacijom za ukrajinske snage, koje su u kontraofanzivi.

"Vremenski okvir zavisi od toga koliko brzo ukrajinske posade i infrastruktura budu spremne za snažne avione američke proizvodnje", rekao je holandski premijer Mark Rute Zelenskom prilikom posjete holandskoj vazdušnoj bazi.

Zelenski je pozdravio "istorijsku" najavu i pohvalio Rutea što je Holandiju učinio prvom zemljom koja je ponudila avione.

"Podrška Danske Ukrajini je nepokolebljiva, a uz donaciju aviona F-16, Danska sada prednjači", rekao je danski ministar odbrane Jakob Eleman-Jensen.

Rute je rekao da se nada da će uskoro avioni F-16 biti na ukrajinskom nebu.

"F-16 neće odmah pomoći u ratnim naporima. To je ionako dugoročna obaveza Holandije. Želimo da budu aktivni i operativni što prije. Ne sljedećih mjesec dana, to je nemoguće, ali nadamo se ubrzo nakon toga" rekao je Rute.

Zelenski je ovu objavu nazvao snažnom porukom njegovim snagama.

"F16 će sigurno dati novu energiju, samopouzdanje i motivaciju borcima i civilima. Siguran sam da će to donijeti nove rezultate za Ukrajinu i cijelu Evropu", rekao je predsjednik Ukrajine.


​AA / BHRT