U Srbiji eutanazirano 26.000 svinja zaraženih afričkom kugom :: Semberija INFO ::

 

U Srbiji eutanazirano 26.000 svinja zaraženih afričkom kugom


FOTO: Ilustracija
U Srbiji je sa današnjim danom eutanazirano 26.000 svinja zaraženih afričkom kugom, a država je do sada isplatila 287 miliona dinara vlasnicima, izjavila je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Jelena Tanasković.

- Vlasnici zaraženih svinja ne treba da brinu. Svima će biti nadoknađeno po tržišnoj vrijednosti, po kilogramu cijene na dan eutanazije - kazala je ona Tanjugu.

Tanaskovićeva je ponovo apelovala na sve poljoprivrednike i stočare koji se bave svinjarstvom da ne kriju da se bolest pojavila kod njih na gazdinstvu i da ne pokušavaju nelegalni transport iz zaraženih dijelova u nezaražene dijelove.

- To se nikako ne smije raditi. Vojska i policija su na terenu. Tužilaštvo takođe. Međutim i dalje ima neodgovornog ponašanja, a i afrička kuga svinja može da se zaustavi samo ako svi poštujemo pravila - istakla je ministarka.

Prema njenim riječima, 26.000 eutanaziranih svinja do danas čine jedan odsto stočnog fonda Srbije.

- Bude li nam afrička kuga ušla na farme koje imaju preko 20.000, 50.000, 100.000 svinja to je nenadoknadiva šteta i to je ono što ne smije da nam se desi - naglasila je Tanaskovićeva.

Ona je navela i podatak od juče koji pokazuje da je afrička kuga ušla u 1.600 gazdinstava u Srbiji u 43 jedinice lokalne samouprave i 14 okruga.

(Tanjug)