Organizacija starješina VRS: Optužnica sramna i besmislena; Dodik globalna politička ličnost :: Semberija INFO ::

 

Organizacija starješina VRS: Optužnica sramna i besmislena; Dodik globalna politička ličnost


Svaki ugao posmatranja optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika vodi samo prema jednom jedinom zaključku - radi se o udaru na ustavnopravni poredak Srpske, sa kako kažu, krajnjim ciljem nestanka Republike i srpskog naroda sa ovih prostora, navodi se u saopštenju Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.

- Optužnica je sramna, besmislena, suprotna normama međunarodnog i domaćeg prava, te se kao takva, najblaže rečeno, ruga i pravu i opšte prihvaćenim demokratskim normama i standardima. Bosansko-hercegovačko pravosuđe, pod pritiskom i uticajem "političkog Sarajeva" i dijela tzv. međunarodne zajednice oličene u ambasadama SAD i Engleske, već duži niz godina progoni Milorada Dodika po raznim osnovama, pokušavajući kriminalizovati njega i njegovu porodicu - navode u saopštenju.

Kada u brojnim istragama nisu uspjeli pronaći ništa od toga, navode da su se okrenuli vapajem za sankcijama SAD i Engleske.

- Kada ni sankcije nisu dale nikakvog rezultata, rješenje vide u pokušaju pokretanja sudskog postupka, podizanjem optužnice od strane Tužilaštva BiH i eventualnim potvrđivanjem iste od strane Suda BiH, za navodno nepoštovanje odluka nepostojećeg visokog predstavnika u BiH. Sada se, u stvari radi, o udaru na ključnu instituciju Republike Srpske – predsjednika Srpske, koji je izrastao u globalnu političku ličnost, mnogo sposobniju i poznatiju od njegovih progonitelja. Smatraju da će njegovim eliminisanjem iz političkog života Republike Srpske i BiH zadati završni udarac u procesu nestanka Republike Srpske i srpskog naroda u Republici Srpskoj i BiH - istakli su u saopštenju.

Kažu, podiže se optužnica protiv predsjednika Republike Srpske zato što je profesionalno i odgovorno radio svoj, ustavom i zakonima, uređen posao iz svoje nadležnosti.

- Radi se o istovremnom udaru i na najviši zakonodavni organ u Republici Srpskoj - Narodnu Skupštinu Republike Srpske, čija akta je predsjednik Republike zakonito provodio.

Ističu da Ambasada SAD u BiH, umjesto da poštuje diplomatske standarde i svoj status gosta u tuđoj zemlji, na najgrublji način se miješa u unutrašnja pitanja u BiH, opravdavajući kako kažu, optužnicu pokušajem uspostave vladavine prava u BiH, a upravo oni, "zajedno sa drugim dokazanim neprijateljima Republike Srpske, na nepravni i nedemokratski način, protivpravno pokušavaju srušiti ustavnopravni poredak u Republici Srpskoj".

- Republici Srpskoj i srpskom narodu predstoji teška, ali, i odlučujuća borba u ustavnoj i zakonitoj zaštiti institucija Republike Srpske i srpskog naroda, i zato je potrebno, sada više nego ikada ranije, postići puno nacionalno jedinstvo svih relevantnih političkih i društvenih faktora, radi stvaranja jedinstvenog, demokratskog i na pravu zasnovanog odgovora, svima onima koji pokušavaju uništiti Republiku Srpsku i srpski narod na ovim prostorima - kažu u saopštenju.

Poručuju da se ne smije dozvoliti neokolonijakistima da ovdje učvršćuju sistem koji je u fazi propadanja u najvećem dijelu svijeta.

- Potrebno je izdržati kritičnu fazu u procesu nastajanja novog, multipolarnog svijeta, u kome više neće biti dosadašnjeg unipolarnog hegemonizma i neokolonijalizma. Vrijeme koje je iza nas pokazuje da u Srpskoj postoji respektabilan demokratski potencijal koji je spreman demokratskim sredstvima braniti institucije Republike Srpske i zato je potrebno što prije institucionalizovati efikasno operativno tijelo za zaštitu Republike Srpske i njenih institucija, kako bi se blagovremeno predupredili svi nasrtaji na ustavnopravni poredak Srpske - navodi se u saopštenju.

Ističu da ovog puta nemamo pravo na grešku, a srpski narod je kroz istoriju pokazao da je sposoban i spreman zaštiti osnovne demokratske vrijednosti zajednice u kojoj živi, iako je to kroz istoriju zahtijevalo i veliku žrtvu.

- Politikanstvo, uskogrupni i pojedinačni interesi moraju biti potčinjeni ključnom zajedničkom intersu Republike Srpske i srpskog naroda. Mora se pokazati da smo svoji na svome i da ne možemo dozvoliti nikome da nas ponižava i omalovažava rušeći sva civilizacijska dostignuća i demokratske standarde, pa makar to bile i velike sile, koje, očito gube na globalnom nivou, pa sada svoje otrovne strlice usmjeravaju prema jednom malom slobodoljubivom i miroljubivom narodu, koji samo želi da, zajedno sa druga dva naroda, na osnovama poštovanja i ravnopravnosti, kreira svoju budućnost - kažu u saopštenju Organizacije starješina VRS.

Poručuju: "Sve za Republiku Srpsku, Republiku Srpsku ni za šta!"


RTRS