Sloveniji prijeti novo olujno nevrijeme :: Semberija INFO ::

 

Sloveniji prijeti novo olujno nevrijeme


Фото - Анадолија

Sloveniju će u poslijepodnevnim satima zahvatiti nevrijeme, a Agencija za životnu sredinu izdala je narandžasto upozorenje. Zbog velike vlažnosti terena nije isključen brži porast bujičnih tokova i obaranje stabala, a može biti problema sa ispuštanjem atmosferskih voda i pokretanjem klizišta.

Očekuje se oluja praćena lokalnim kratkotrajnim pljuskovima i jačim udarima vjetra. Na slovenačkom primorju očekuje se slab grad i jači udari vjetra, dok su u planinskim predjelima mogući pljuskovi i grmljavina.

Padavine će prestati do večeri, a nove se očekuju sutra poslijepodne. 

Klizišta i odroni

U Sloveniji je i dalje vanredno stanje nakon jakog nevremena koje je izazvalo poplave i brojna klizišta. Unatoč dodatnim kišama, rijeka Drava uglavnom je ostala u svom koritu u Podravju. Pokreću se klizišta koja su već odnijela nekoliko kuća. Na području opština Žiri i Gorenja vas - Poljane mnoge kuće su i dalje ugrožene.

Geološki zavod Slovenije upozorava stanovnike da obrate pažnju na pojavu promjena na tlu i objektima.

Zbog vlažnog terena, dolazi i do odrona. U Koroškoj Beli su sinoć evakuisani stanovnici zbog opasnosti od klizišta. Naređena je i preventivna evakuacija stanovnika u kotlini Meže, zbog klizišta u Črnoj na Koroškem.

Zatvorene brojne ceste 

Zatvorene su mnoge ceste u Koruškoj, Štajerskoj, Zasavju i središnjoj Sloveniji. Iz Saobraćajno-informacionog centra upozoravaju da se situacija stalno mijenja. Apeluju se na vozače da se pridržavaju uputstava hitnih službi i da ne voze u poplavljenim područjima ili zatvorenim putevima.

Prema podacima centra, zatvorene su ceste Maribor - Dravograd, Dravograd - Slovenj Gradec, Ravne - Dravograd i Dravograd - Libeliče. Cesta od Mežice i od Šoštanja do Črne na Koroškem je neprohodna. Zatvoren je i put ljubno - Solčava.

Zaseoci odsječeni od svijeta

Mnogi zaseoci i mjesta su još uvijek odsječena od svijeta. Pomoć pokušava doći do njih i kopnom i zračnim putem, ali nažalost pristup je na mnogim mjestima još uvijek nemoguć.

Spasilačke ekipe, uz pomoć vojske, uspjele su doći do Črne na Koroškem, gdje su helikopterima dopremili hranu i najnužnije potrepštine.

Prvi kamioni sa humanitarnom pomoći za Sloveniju krenuli su iz Poljske, saopćila je Ambasada Poljske u Sloveniji. Caritas Austrije je u međuvremenu već kontaktirao Slovenski caritas, koji je ponudio finansijsku pomoć u slučaju poplava.


​Agencije / BHRT