Civilna zaštita i vojska u Sloveniji u pripravnosti zbog nevremena :: Semberija INFO ::

 

Civilna zaštita i vojska u Sloveniji u pripravnosti zbog nevremena


Služba civilne zaštite Slovenije, uoči za večeras najavljenog početka nevremena, izdala je naredbu kojom se cijeli njen sistem stavlja u stanje pripravnosti, uključujući i vojsku.

- Svrha toga je da što prije mogu da reaguju i pomognu opštinama. Skladišta opreme i materijala su puna ako nešto ponestane - poručio je zapovjednik civilne zaštite Srečko Šestan. Od večeras pa sve do subote ujutro nad Slovenijom će se formirati pojasevi obilne kiše, a padavine će jačati na gorskim barijerama zapadne i južne Slovenije i nad Gorskim kotarom. Vjetar će potom obilne padavine nositi i nad centralnom i istočnom Slovenijom, prenosi Indeks. Portal navodi da je sjevernu stranu Alpa već zapljusnuo osjetno hladniji vazduh, koji će se narednih dana postepeno spuštati i u slovenačke krajeve, a da se većina padavina očekuje večeras, pa do subote ujutro. U saopštenju slovenačkog Ministarstva životne okoline navodi se da postoji mogućnost i da u toku večeri dođe do izlivanja manjih rijeka u sjevernoj i centralnoj Sloveniji, a tokom noći između petka i subote i poplave rijeka u Podravju, Pomurju, Posavju, u porječju Savinje i Krke, Kupe i na širem području centralne Slovenije.

- Rijeke na istoku zemlje već sada imaju tri puta veći protok od uobičajenog, pa će one snažno porasti, naročito u noći između četvrtka i petka - poručio je zvaničnik ministarstva Janez Polajnar.

(Tanjug)