Mnogi se već spremaju za zimu; Hoće li na jesen poskupiti drva za ogrev? :: Semberija INFO ::

 

Mnogi se već spremaju za zimu; Hoće li na jesen poskupiti drva za ogrev?


Mnogi se već pripremaju za zimsku sezonu, jer se očekuju poskupljenja. Kubni metar drveta, sada u ljetnoj sezoni dostigao je cijenu od 120 maraka, a rast cijena prema riječima drvoprerađivača mogao bi nas očekivati na jesen. U periodu van sezone kubni metar ogreva dostigao je cijenu i do 140 maraka. U odnosu na prošlu godinu veća je za 20 odsto. Građani kažu da su pripreme za zimu već počele. Drvoprerađivači sa prodajnom sezonom nisu zadovoljni. Kažu da potrošači uzimaju samo po nekoliko paleta u toku godine, a da su cijene morali korigovati zbog poskupljenja drugih energenata.

- Velika paleta drveta koja je prošle godine prodavana za 180 KM sa uključenim PDV-om, ove godine iznosi 2.401 KM sa pdv-om, što znači poskupljenje od 25 odsto - rekao je Zoran Đurašinović, predstavnik drvoprerađivača, izvođača radova u šumarstvima, transportnih privrednih društava i špeditera Republike Srpske. U Semberiji potražnja za drvetom veća nego u Banjaluci, a najviše se traži bukovo drvo koje je ove godine skuplje za deset odsto.

- Prošle godine sa dostava jedne prosječne palete iznosila je oko 260 KM, a ove godine ista iznosi 270 maraka, u zavinsoti od dostave - naveo je Vitomir Ćato - drvoprerađivač iz Bijeljine. Stručnjaci kažu da je teško utvrditi postoji li ekonomska opravdanost za stalni rast drvnih sortimenata ili se radi o tržišnoj manipulaciji. Očigledno je da se na tržištu struktura potrošnje mijenja.

- Posljednjih sedam do nosam godina nekoliko gradova je prešlo na sistem daljinskog grijanja, što je takođe veliki potrošač koji je svakako uticao na cijenu ovog energentna - podsjetio je Dane Marčeta, profesor na Šumarskom fakultetu u Banjaluci. Republika Srpska u ovom trenutku raspolaže sa dovoljnim količinama drveta i ne bi trebalo da dođe do nestašice, ali bi zato moglo doći do novog poskupljenja.

(RTRS)