POTREBNA NAM JE PETLjA OSTOJIĆEVO - BRODAC NA AUTOPUTU KUZMIN - BIJELjINA :: Semberija INFO ::

 

POTREBNA NAM JE PETLjA OSTOJIĆEVO - BRODAC NA AUTOPUTU KUZMIN - BIJELjINA



RAZLOG: Trenutni projekat autoputa Kuzmin - Bijeljina predviđa samo nove petlje u Kuzminu, Bosutu i Bijeljini kod industrijske zone. Stari most i granični prelaz ostaju, dok uključenje na autoput na Rači nije predviđeno. Prvo sledeće uključenje je u Bosutu, što znači da čitav sjevero-istočni dio Semberije ne može koristiti novi autoput kao ni novi zajednički granični prelaz na kome će biti mnogo kraće vrijeme čekanja. Do uključenja u Bijeljini u prosjeku imamo oko 15 km, na šta treba dodati još 15-18 km unazad do Rače - ukupno oko 30 km dodatnog puta.
 
PREDNOSTI PETLjE: Sela koja bi imala direktnu korist od ove predložene petlje su: Ostojićevo, Gornji Brodac, Donji Brodac, Donje Crnjelovo, Batković, Trnjaci, Balatun, Velino Selo, Triješnica, Dazdarevo, Međaši, Kriva Bara i jedan dio Dvorova što čini populaciju od oko 12 600 ljudi (po popisu iz 2013). Sa druge strane, prostor oko petlje bi postao pogodan za otvaranje firmi, skladišta i logističkih centara zbog manje cijene zemljišta nego u gradu i blizine granice (na 5 km).
 
LOKACIJA PETLjE: Kao što se vidi na slici, na ovom mjestu se ukršta novi autoput sa regionalnim putem R-459a (Brčko - Rača) koji je već renoviran i u dobrom stanju. Pravljenje uključenja kod Rače bi zahtjevalo obilazak postojećeg graničnog prelaza ili njegovo izmještanje - što je značajno skuplje. Sa strane Srbije, bila su dovoljna samo dva sela (Bosut i Višnjićevo) da se zadovolji opravdanost petlje u Bosutu koja se već pravi.
 
APEL: Pozivam sve ljude koji su zainteresovani da podrže ovaj prijedlog i da podijele objavu na svojim profilima kako bi ideja došla do medija i u razmatranje nadležnih organa vlasti.


Aleksandar Jović
mještanin Ostojićeva