EPISKOP FOTIJE OSVJEŠTAO NOVOSAGRAĐENI HRAM U POVRATNIČKOM SELU BREZJE :: Semberija INFO ::

 

EPISKOP FOTIJE OSVJEŠTAO NOVOSAGRAĐENI HRAM U POVRATNIČKOM SELU BREZJE



Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije osvještao je Hram Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice u povratničkom selu Brezje koji su donacijama podigli žitelji rasijani po svijetu u proteklom ratu.

"Veliki je blagoslov podizanje hramova jer to svjedoči da duhovni život Srba ide naprijed, narod se vezuje i sabira uz svoje svetinje i to je misija Crkve, a ljudi koji se bave politikom treba da čuvaju i brane Republiku Srpsku da opstane i napreduje u miru", rekao je vladika Fotije na skupu kojem je prisustvovalo više stotina mještana sela koje je do rata pripadalo opštini Lopare, a sada opštini Čelić u Federaciji BiH.



U selu Brezje iz kojeg 95 odsto prijeratnog srpskog stanovništva živi u inostranstvu, najviše u Švajcarskoj, vladika je istakao da treba čuvati i njegovati kontakt sa Srbima u dijaspori.
"Važno je da Srbi rasijani u svijetu ne zaborave svoj kraj i svoje svetinje, crkve i manastire, da imaju kontakt sa svojom zemljom i da se jednom vrate, a već ima takvih dobrih primjera", rekao je episkop Fotije.
On je naveo da su razlozi za povratak sloboda i ljubav za svoju zemlju i ocijenio da nigdje nema ljepše zemlje nego što je Srbija i Republika Srpska.



Nadležni paroh piperski Milenko Stevanović rekao je da je selo Brezje u proteklom ratu devastirano, narod je protjeran, neki su stradali koji su ostali u selu, a nakon rata Srbi su se prvobitno vratili u osam kuća, danas ih je u selu osmoro u još četiri kuće.
"Od želje, kroz trud, rad i zalaganje, uspjeli smo da za dvije godine napravimo ovaj sveti hram. Ostalo je još da se uradi živopis i uredi dvorište. Da Bog podari života i zdravlja, za sve ostalo ćemo se mi potruditi", poručio je sveštenik i dodao da su uz pravoslavne vjernike priloge za izgradnju hrama davali i komšije muslimani.

Načelnik Lopara Rado Savić rekao je da je opština učestvovala u izgradnji hrama zajedno sa narodom i crkvom.
"Ovo je mjesto svih budućih okupljanja stanovnika Brezja koji su, nažalost, rasuti širom svijeta, ovdje ćemo praviti i planove za revitalizaciju sela i obnovu života u njemu", najavio je Savić.

Predsjednik Građevinskog odbora za izgradnju crkve u selu Brezje Dobrivoje Mihajlović rekao je novinarima da je za dosadašnje radove uloženo 200.000 KM.
Velibor Mihajlović, predsjednik Zavičajnog udruženja "Brezje", kaže da je podizanje hrama dokaz da ima još života na planini Majevici i u povratničkim srpskim mjestima i ističe da je ranije postavljena spomen-ploča za 12 stradalih u proteklom ratu iz ovog mjesta.