Isplaćeno 11,3 miliona KM premije za pšenicu :: Semberija INFO ::

 

Isplaćeno 11,3 miliona KM premije za pšenicu


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obavještava sve korisnike podsticaja da je danas isplaćeno 11.361.083 KM po osnovu premije za proizvodnju pšenice u 2023. godini.

Radi se o premiji od 500 KM po hektaru, a isplaćena je za ukupno 3.973 korisnika.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Savo Minić rekao je da je ovo do sada najveća podrška ovoj proizvodnji.

- Ako uzmemo u obziri regresirani dizel, kompletna podrška proizvođačima pšenice u Srpskoj je 13 miliona KM, koliko je Vlada Srpske u cjelosti isplatila, razumijevajući složenu situaciju poljoprivrednih proizvođača - rekao je Minić nakon razgovora sa jednim od dva semberska udruženja poljoprivrednika i sa domaćinima na terenu gdje je prisustvovao žetvi.

On je ocijenio da je Vlada Srpske odreagovala na najbolji način i sa najviše moguće sredstava, te dodao da je riječ o berzanskoj robi na slobodnom tržištu na šta ova institucija ne može da utiče.

- Jutros je cijena pšenice u Srbiji bila 18 centi i ako bi mogli doći do te cijene i u Srpskoj to bi obezbijedilo da domaćini ne budu u gubitku, da zadržimo proizvodnju i pomognemo našem čestitom seljaku u Srpskoj da može svoji radom obezbijediti sebi život i mi smo u tome partneri - istakao je Minić.


RTRS