Stoltenberg: Skladišta oružja i municije NATO-a su ispražnjena :: Semberija INFO ::

 

Stoltenberg: Skladišta oružja i municije NATO-a su ispražnjena


MOSKVA, KIJEV- Rat u Ukrajini – 481. dan. Raste broj žrtava poplava nakon uništenja brane Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti, potvrdile su obe strane. Ukrajinska vojska saopštila je da je uništeno rusko skladište municije u toj oblasti. Sa druge strane, Moskva navodi da su ukrajinske snage najaktivnije u oblasti Zaporožja, ali da ruska vojska uspješno odbija napade.

Stoltenberg: Skladišta oružja i municije NATO-a su ispražnjena

Skladišta oružja i municije NATO-a su ispražnjena i moraju biti popunjena što je prije moguće, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na ekonomskoj konferenciji za Dan njemačke industrije u Berlinu.

"Potrebna nam je moćnija vojna industrija, čiji su se predstavnici danas okupili ovdje. Naše zalihe naoružanja i municije su prazne i moraju se popuniti ne samo u Njemačkoj, već i u mnogim zemljama NATO-a", rekao je on.

Kina uvjerila SAD da ne dostavlja smrtonosno oružje Rusiji

Kina je uvjerila SAD i druge zemlje da ne isporučuje smrtonosno oružje Rusiji radi njegovog korištenja u Ukrajini, Vašington ne vidi dokaze koji su tome protivriječni i cijeni to, izjavio je američki državni sekretar Antony Blinken na kraju svoje posjete Pekingu.

Blinken: Važno produžiti crnomorsku prehrambenu inicijativu

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken izjavio je da je na sastanku sa kineskim rukovodstvom tokom posjete Pekingu (18-19. juna) razgovarao o prehrambenoj bezbjednosti i istakao važnost produženja Crnomorske prehrambene inicijative.

Najvažnije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Oružane snage Ukrajine nastavljaju aktivne pokušaje ofanzive u južnodonjeckom, zaporoškom i donjeckom pravcu;

- Oružane snage Rusije izvele su napad visokopreciznim oružjem sa mora na skladišta strane vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine, svi objekti su uništeni;

- U toku borbi u donjeckom pravcu tokom prethodnog dana uništeno je više od 340 ukrajinskih vojnika;

- Ruske snage su tokom prethodnog dana spriječile aktivnost tri diverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine u krasnolimanskom pravcu;
- Oružane snage Rusije su tokom proteklog dana odbile četiri napada ukrajinskih snaga u donjeckom pravcu;

- Ruska vojska uništila je skladište municije ukrajinskih snaga u okrugu Ivanovsko u DNR;

- Oružane snage Rusije odbile su tri napada jedinica Oružanih snaga Ukrajine na Vremjovskom vistupu;

- PVO sredstva oborila su ukrajinskih helikopter Mi-8 u Zaporoškoj oblasti;

- Ruski vojnici spriječili su djelovanja dvije ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe u pravcu Kupjanska;

- Ruska vojska je za dan likvidirala gotovo 105 vojnika Oružanih snaga Ukrajine i uništila dva neprijateljska samohodna topa „gvozdika";
Ukrajinske snage izubile su u južnodonjeckom pravcu tokom prethodnog dana više od 100 vojnika;

- Oružane snage Rusije odbile su dva napada Oružanih snaga Ukrajine na području Male Tokmačke u Zaporoškoj oblasti, uništena su 2 tenka, 10 borbenih vozila pješadije i 2 oklopna vozila;

- PVO Rusije presrela je 5 granata raketnog sistema „hajmars", oborila 14 neprijateljskih dronova,

- Oružane snage Rusije uništile su u hersonskom pravcu više od 40 vojnika i artiljerijski sistem M777 Oružanih snaga Ukrajine.

Stoltenberg: Članstvo Ukrajine u NATO-u neće biti tema samita u Viljnusu

Zemlje NATO-a prilikom pripreme julijskog samita u Viljnusu ne razmatraju mogućnost formalnog poziva Ukrajini za članstvo u Alijansi, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

„Na samitu i prilikom pripreme za samit ne razmatramo formalni poziv Ukrajini, razgovaramo o tome kakve ćemo odluke donijeti kako bismo približili Ukrajinu Alijansi, imamo konsultacije, ne želim ništa da prejudiciram. Svi saveznici su saglasni da su vrata Alijanse otvorena, da će Ukrajina postati članica NATO-a i da Rusija nema pravo na veto. Sada nam je važno da se Ukrajina sačuva kao suverena, nezavisna država", rekao je Stoltenberg.

Samit NATO-a biće održan u Viljnusu 11. i 12. jula.

Komandant „Ahmata": Ukrajinska kontraofanziva trajaće još najviše mjesec i po dana

Ukrajinska kontraofanziva trajat će još oko mjesec do mjesec i po dana, smatra pomoćnik čečenskog lidera i komandant specijalnih odreda „Ahmat" Apti Alaudinov.

„Mislim da sve to može da traje još mjesec do mjesec i po dana. Do posljednjeg Ukrajinca. 

"A dalje će već početi, vjerovatno, tiho napredovanje naših snaga u pravcu Kijeva", rekao je Alaudinov za televizijski kanal „Rusija 1".
Alaudinov je početkom juna prebačen iz Luganske Narodne Republike u marjinski pravac u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Prema njegovim riječima, Zapad će do poslednjeg trenutka „pritiskati" Kijev, kako bi ukrajinske snage pokazale makar nekakav rezultat.

Zelenski s britanskim premijerom razgovarao o odbrambenim potrebama Kijeva

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski napisao je na svom Telegram-kanalu da je održao telefonski razgovor s premijerom Velike Britanije Rišijem Sunakom, s kojim je razmotrio odbrambene potrebe Ukrajine.

„Tokom telefonskog razgovora s premijerom Velike Britanije Rišijem Sunakom bilo je reči o toku borbenih dejstava, odbrambenim potrebama Ukrajine i daljoj saradnji radi širenja mogućnosti Ukrajine na bojnom polju, prije svega zahvaljujući dalekometnom oružju", naveo je Zelenski.

On je, takođe, zahvalio Sunaku za organizovanje konfrencije za obnovu Ukrajine, koja će biti održana u Londonu 21. i 22. juna.

Tema razgovora bilo je i pitanje članstva Ukrajine u NATO-u, kao i garancije bezbednosti.

Ruske snage otkrile su i likvidirale 14 članova diverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine koje su pokušale da se probiju u pravcu Lisičanska u LNR zbog izvršenja terorističkih akata, izjavio je vojni stručnak iz LNR pukovnik Vitalij Kiselijov za „Prvi kanal".

Pomoćnik vicepremijera Zaporoške oblasti povrijeđen na Krimu

Pomoćnik vicepremijera Zaporoške oblasti Vladimir Epifanov povrijeđen je na Krimu prilikom eksplozije plinske boce u automobilu, saopštio je lider zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov.

Prema njegovim riječima, Epifanov je bio za volanom, a u autu su se takođe nalazili njegov sekretar i telohranitelj.

Rogov je istakao da su sva trojica zadobili teške opekotine glave, trupa i ruku."

Zelenski: Svi PVO sistemi Patriot su na ratištu i dejstvuju

Svi PVO odbrambeni sistemi tipa Patriot, koje su SAD u aprilu dale Ukrajini, funkcionišu iako Rusija tvrdi suprotno, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u noćašnjem obraćanju

"Oni su još na ratištu, operativni su i obaraju ruske rakete, najefikasnije moguće. Nijedan PVO sistem Patriot nije uništen", rekao je Zelenski, prenosi londonski Gardijan.

Po svemu sudeći komentari predsjednika Ukrajine su odgovor na tvrdnje ruskog predsjednika Vladimira Putina izrečene na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu prošle nedjelje, u kojima je sugerisao da je Moskva uništila pet sistema Patriot u blizini Kijeva.

Zelenski je zahvalio "braniocima ukrajinskog neba", uključujući ukrajinske pilote, rekavši da su tokom protekle nedjelje izveli više od 100 koordinisanih baterijskih udara na neprijateljske položaje i pozadinu i uništili skoro tridesetak projektila i pedesetak dronova.

Moskva: Ruske trupe osujetile pokušaje Kijeva da osvoji selo u Donjeckoj oblasti

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruska vojska osujetila pokušaj ukrajinskih trupa da zauzmu selo Novodonjecke u oblasti Donjecka gdje je, kako se navodi, usmjerena kontraofanziva Kijeva.

London procjenjuje da Moskva trupe sa Dnjepra premiješta ka Zaporožju i Bahmutu

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Moskva u posljednjih 10 dana verovatno počela da premiješta elemente svojih snaga sa istočne obale rijeke Dnjepar da bi ojačala sektore Zaporožja i Bahmut.

"Preraspoređivanje trupa vjerovatno odražava percepciju Rusije da je veliki ukrajinski napad preko rijeke Dnjepar sada manje vjerovatan nakon urušavanja brane Kahovka i poplava koje su uslijedile", navodi se u saopštenju.

Maljarova: Ukrajinske snage osobodile osam naselja u protekle dvije nedjelje

Ukrajinske snage oslobodile su osam naselja u protekle dvije nedjelje svojih ofanzivnih operacija, uključujući selo Pjatihatki, rekla je zamjenica ministra odbrane Hana Maljar.

Kako je navela na Telegramu, naselja su oslobođena tokom dvonedjeljnih ofanzivnih operacija u pravcu Berdjanska i Melitopolja.

Ruski zvaničnik je rekao da je ukrajinske trupe ponovo zauzele Pjatihatki, selo u oblasti Zaporožja, i da su se tamo ukopale dok je bile pod vatrom ruske artiljerije.

Načelnik Belgoroda: Sedmoro povrijeđenih u grantiranju ukrajinskih snaga

Sedmoro civila, uključujući jedno dijete, povrijeđeno je tokom noći u ukrajinskom granatiranju oblasti Valujki u ruskoj pograničnoj oblasti Belgorod, rekao je u ponedjeljak načelnik tamošnje oblasti.

Pet višespratnica i četiri kuće oštećeno je, a jedna zgrada gori, napisao je načelnik Vjačeslav Gladkov u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Roman Starovojt, načelnik Kurske oblasti, severno od Belgoroda i koji se takođe graniči sa Ukrajinom, tvrdi da su ukrajinske snage granatirale dva tamošnja sela. Prema preliminarnim informacijama, nije bilo povrijeđenih.

 Eksplozije i napadi na ruske regione koji se graniče sa Ukrajinom dešavaju se skoro svakodnevno posljednjih mjeseci, a ruski zvaničnici okrivljuju ili ukrajinske snage ili proukrajinske sabotere, naglašava Rojters.

Ruske vlasti u DNR: Ukrajinska vojska u nedelju granatirala naselja 35 puta

Ukrajinska vojska je tokom proteklog dana 35 puta granatirala naselja u samoproglašenoj Donjeckoj narodnoj republici (DNR), ispalivši 214 plotuna iz raketnog i artiljerijskog oruđa, saopštila je misija DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

U ovim ukrajinskim napadima je ranjeno osam civila, prenosi Tas.

Prema podacima objavljenim na Telegram kanalu misije, ukrajinske trupe su koristile višecijevne raketne sisteme, kao i artiljerijska oruđa kalibra 152 i 155 mm.

Ukrajinske oružane snage izvele su udare na područja četiri naselja u DNR i oštetile sedam stambenih zgrada i tri objekta civilne infrastrukture, navodi se u saopštenju.


Glas Srpske / Agencije