Šampioni „drift“ vožnje automobila na stazi u Bijeljini - Za gledaoce ovo je Dan „proklizavanja u zavojima“, spaljenih guma i snažnih mašina :: Semberija INFO ::

 

Šampioni „drift“ vožnje automobila na stazi u Bijeljini - Za gledaoce ovo je Dan „proklizavanja u zavojima“, spaljenih guma i snažnih mašina


 
Šampioni u drift vožnji (vožnja automobila proklizavanjem u zavojima) i danas imaju svoj dan u Bijeljini. 
 
Zvanično takmičenje je počelo u 14. časova i na njemu učestvuje 26 vozača, među kojima su i vozači iz „street“ ali i „pro“ klase - sa značajnim uspjesima u ovom sportu iz Srbije, Mađarske, Hrvatske, Slovenije koji će nastupiti, u finišu takmičenja. 
 
Proglašenje pobjednika, i uručenje novčanih nagrada i pehara očekuje se oko 17 časova.
 
Više stotina gledalaca jutros je od 11 časova pratilo zagrijavanje za finalne trke, ali imalo i priliku da se u „drift taksiju“ i sami provozaju stazom za takmičenje.
 
Svojevrsni sajam automobilizma i moćnih mašina, od koji najsnažnija vozača Lasla Kočiša iz Mađarske ima čitavih 530 konjskih snaga, izuzetno je organizovan. 
 
Sve je zaista „pod konac“. Pored domaćina i organizatora iz Auto moto saveza Srbije i Auto moto saveza Republike Srpske, u provođenju sigurnosnih mjera i organizacije učestvuju i članovi Službe spasavanja Republike Srpske, Vatrogasne brigade iz Bijeljine, zatim profesionalci koji se godinama bave organizacijom ovakvih događaja u Srbiji i na Balkanu, serviseri, automehaničari, prateće službe, a posjetiocima je obezbijeđeno i osvježenje. 
 
Sve je zaista na izuzetnom nivou i predstavlja dobar „šou“ – dobru zabavu, po ugledu na najbolje događaje ovog tipa u zemljama zapadne Evrope i SAD, gdje je i začeto takmičenje u drift vožnji.
 
Nenad Kravić, sportski direktor takmičenja „Day of champions Bijeljina 2023“, rekao je za Semberija info, ističe da najmlađi takmičar ima samo 11 godina i dolazi iz Mađarske. 
 
Uz Lasla Kočiša on je drugi Mađar koji je danas u Semberiji.
 
„U Mađarskoj je ovaj sport razvijen i postoje škole za drift vožnju. 
 
Ovaj mladi takmičar je očigledno prošao tu školu, naravno nakon što je vozio karting i druge klase. 
 
Drift takmičenje podrazumijeva posebnu pripremu automobila, ood ogibljenja, preko drugačijeg ugla točkova i podloge, do snage motora. 
 
Ocjenjuje ne samo brzima nego i blizina prolaska do ivice staze. Što je takmičar bliže ivici ocjena je bolja. Nastupa se u parovima i svaki „lider“ - prvi takmičar ima svog pratioca „čejsera“ koji mora da mu bude, kako se to u ovom sportu kaže „ u vrata“, da ga što bolje i vjernije prati u driftu“, pojasnio je Kravić.
 
Između ostalog sudije, ocjenjuje i brzinu starta. Ona je juče u Bijeljini bila oko 60 do 70 km/h, ali na takmičenjima gdje se pojavljuju takmičari sa zaista moćnim motorima u automobilima brzine ne startu iznose i preko 100 km/h, kaže Kravić. 
 
Danas se očekuje da ova brzina, zbog učešća snažnijih automobila iz inostranstva bude veća nego juče.
 
Za ocjenu se voze dvije trke i to na taj način što se lider i čejser, odnosno vođa i pratilac smjenjuju i sudije ocjenjuju obje vožnje svakog takmičara na osnovu čega se utvrđuje i konačni plasman.
 
Danas je objavljena i zvanična rang lista sa jučerašnjeg zajedničkog takmičenja i bodovanja za „Serbian drift championship“ i „Drift kup Republike Srpske“ koji se zajedno vozi i boduje.
 
U „pro“ klasi prvo mjesto i 100 bodova osvoji je Ilić Nebojša – Debeli takmičar iz Srbije s vozilom Nissan S13 500 HP, drugi je Studen Petar takmičar iz Srbije s vozilom BMW e46, treći je Ilić Miloš – Brka takmičar iz Srbije sa vozilom BMW e30 500 HP i četvrti Žepačkić Saša takmičar  iz BiH s vozilom, Nissan s14 370 HP
 
U „street“ klasi prvo mjesto je osvojio Brkić Marko – Brka Stunter takmičar iz Srbije sa ukupno 100 bodova i vozilom BMW e40 coupe M52, drugi je Danilović Pero takmičar iz BiH s vozilom Mercedes 190 3.0, treći je Milenković Miloš takmičar iz Srbije s vozilom BME  e 46 4,2 turbo  i četvrti Popović Luka – Luma takmičar iz Srbije s vozilom BMW e 36. 3.0 250 HP


Semberija info - Z. Kusmuk