Iskoristite prelazni period i izmirite obaveze :: Semberija INFO ::

 

Iskoristite prelazni period i izmirite obaveze


Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, od početka pandemije virusa korona (tri godine), finansirao je zdravstvene usluge i za neosigurane građane u javnim zdravstvenim ustanovama, za šta je izdvojeno više od 150 miliona KM. Ukidanjem vanredne situacije, Fond je pozvao građane, koji nemaju zdravstveno osiguranje, da u nadležnim poslovnicama regulišu svoj status. Pozvali su i poslodavce da poštuju zakon i uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje, kako bi osiguranici koji su prijavljeni na osiguranje, mogli nesmetano da koriste svoja prava.
 
Ukidanjem vanredne situacije, veliki broj građana se našao u problemu, jer su sve medicinske usluge morali sami plaćati, te je Vlada RS donijela odluku prema kojoj je od resornog ministarstva i Fonda zdravstvenog osiguranja RS zatraženo da, u prelaznom periodu od 60 dana, građanima koji nemaju zdravstveno osiguranje, bude omogućeno ovo pravo. Iz Fonda su za „Semberske novine“ naglasili da će Fond zdravstvenog  postupiti po ovoj odluci.
-Prema ovoj odluci, svi građani će do  31. jula biti zdravstveno osigurani, dok su poslodavci dužni da do tada izmire obaveze nastale po osnovu neuplaćenih doprinosa za zdravstveno osiguranje. Takođe, građani koji se još nisu prijavili na zdravstveno osiguranje u ovom periodu treba da to učine. Ova odluka ne znači da poslodavci ne treba da izmiruju svoje obaveze, niti da građani ne treba da regulišu svoj status osiguranja. Sada je potrebno da poslodavci shvate da im se izlazi u susret i da iskoriste ovaj prelazni period da izmire zakonske obaveze kako ne bi ispaštali radnici i njihove porodice. Dakle, poslodavcima je ponovo dat rok od dva mjeseca kako bi izmirili svoje zakonske obaveze, što je nakon tri godine, koliko smo finansirali zdravstvenu zaštitu za sve građane dovoljno vremena. Nakon toga, Fond nastavlja da finansira zdravstvenu zaštitu za građane koji su na zdravstveno osiguranje prijavljeni na jedan od zakonom predviđenih osnova i za koje se redovno uplaćuju doprinosi za zdravstveno osiguranje. Inače, Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju RS i Zakonom o doprinosima jasno je definisano ko koju kategoriju građana prijavljuje na osiguranje i ko je dužan da plaća doprinose (radnike prijavljuje i za njih doprinose plaća poslodavac, za penzionere Fond PIO i dr.).
 
Tako da je rok od 60 dana period koji poslodavci treba da iskoriste kako bi u Poreskoj upravi provjerili pravo stanje svojih obaveza kada su u pitanju doprinosi za zdravstveno osiguranje. Napominjemo da Fond, kada se uplate doprinosi tu uplatu u sistemu vidi dan ili dva nakon uplate, zbog čega je važno da se doprinosi plaćaju pravovremeno, odnosno kako je predviđeno zakonom, a ne u zadnji čas. Važno je i da osiguranici znaju da kada se uplate doprinosi, Fond ,,pušta" osiguranje na period od dva mjeseca. Prema tome, poslodavci imaju dovoljno vremena da obaveze izmiruju na vrijeme, kako bi osigurana lica imala u kontinuitetu osiguranje. Napominjemo da je Fond u protekle tri godine zbog vanredne situacije finansirao zdravstvenu zaštitu i za neosigurane građane, ali smo konstantno pozivali građane da regulišu svoj status osiguranja i da se ne oslanjaju na vanrednu situaciju, kako ne bi ostali bez prava iz zdravstvenog osiguranja po okončanju vanredne situacije. Konstantno smo ukazivali da to što finansiramo zdravstvenu zaštitu i za neosigurane građane ne znači da poslodavci ne treba da izvršavaju svoje zakonske obaveze i da plaćaju doprinose. Međutim, evidentno je da je i među poslodavcima došlo do ,,opuštanja'' i da mnogi nisu redovno plaćali doprinose, zbog čega je veliki broj radnika, po okončanju vanredne situacije, ostao bez zdravstvenog osiguranja. Takođe, ni pojedini građani nisu vodili računa o statusu svog osiguranja ili o statusu osiguranja djece, zbog čega nisu mogli da ostvaruju prava po okončanju vanredne situacije dok nisu regulisali osiguranje. Zbog toga, još jednom pozivamo i poslodavce i građane da regulišu svoje obaveze i status osiguranja, kako po okončanju i ovog prelaznog perioda ne bi ponovo ostali bez osiguranja. Podsjećamo, prema Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju uslov za korišćenje prava na zdravstvenu zaštitu na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja jeste redovna uplata doprinosa, bez izuzetaka.
 
Na pitanje, da li će refundirati troškovi za usluge koje je lice koristilo u vrijeme kada nije bilo osigurano, rečeno nam je da se sredstva ne mogu refundirati. Iz Fonda su ponovili apel poslodavcima da izmiruju svoje obaveze, a osiguranike obavještavaju da u slučaju da ne mogu da ostvaruju svoja prava zbog neuplaćenih doprinosa, adresa za rješavanje problema nije Fond, već poslodavac, odnosno obveznik doprinosa koji je dužan da redovno plaća doprinose. Radnici imaju mogućnost da prijave poslodavca kod nadležnih kontrolnih organa  u slučaju kršenja zakona, jer je i radniku u interesu da poslodavac plaća zakonske obaveze.

Semberija info