Vanredno hidrološko stanje na području slivova rijeka Une i Sane :: Semberija INFO ::

 

Vanredno hidrološko stanje na području slivova rijeka Une i Sane


Prema najnovijim podacima Agencije za vodno područje rijeke Save u Federaciji BiH (AVP Sava), trenutno je vanredno hidrološko stanje na području slivova rijeka Une i Sane.

Na svim hidrološkim stanicama koje su definisane Federalnim operativnim planom odbrane od poplava osim HS Bosanska Krupa dostignuti su nivoi za početak obavještavanja. Usljed visokih vodostaja, došlo je do izlijevanja rijeka na području Kulen Vakufa, te pritoka Sane na području Sanskog Mosta.

Kiša koja danima pada izazvala je izlijevanje rijeka i oborinskih voda i u Unsko-sanskom kantonu. Situacija je najteža u Sanskom Mostu, gdje se izlila rijeka Bliha, u mjestu Alagića Polje ugrozila 15-ak stambenih i pomoćnih objekata.

Sinoć u večernjim satima rijeka Bliha izlila se iz korita poslije čega je došlo do nekontroliranog širenja toka rijeke tako da se nakon pola sata od izlijevanja na tom mjestu sastavile Bliha i Zdena te je nastao ogroman pojas teritorija koji je poplavljen i veliki broj stambenih objekata je u kratkom vremenskom roku ostao pod vodom.

Voda je prodrla u nekoliko objekata uz tokove ove dvije rijeke, a na području mjesnih zajednica Zdena, Husimovci, Pobriježje – Podlug, Vrše, Donji Kamengrad, Gornji Kamengrad, Fajtovci, Novo Naselje i Stari Majdan od rijeke Majdanuše.

Poplavom su ugrožene i putne komunikacije Sanski Most – Stari Majdan, Sanski Most – Fajtovci u Kamengradu gdje je i obustavljen saobraćaj u periodu od 23 do 6 sati.

Na području Bihaća situacija je najkritičnija u Kulen Vakufu jer je zbog obilnih padavina i slijevanja oborina sa okolnih brda došlo je podizanja vodostaja rijeke Une i Unca, te izlijevanja rijeke Une iz korita, čiji je vodostaj 50 centimetara iznad kritične tačke.

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić otkazao je sve današnje redovne planirane obaveze i pridružio se pripadnicima Gradske službe civilne zaštite na terenu. Do sada je obišao naselja Pritoka, Ripač, Račić, Orašac, te upravo Kulen Vakuf.

"Sve raspoložive snage su na terenu, činimo sve što možemo u ovim momentima. U naselju Orašac se reagovalo na vrijeme prokopavanjem kanala za odvodnju oborinskih voda i otklanjanjem posljedica odrona i klizišta na putnom pravcu Orašac - Kulen Vakuf. Tu se situacija barem privremeno stabilizirala, a daleko najozbiljnije je u Kulen Vakufu. Ovdje je bila neophodna intervencija spasilačkog tima, voda se izlila iz riječnog korita na određenim kritičnim tačka, što prilično otežava i odvijanje saobraćaja. Riječ je o putnim pravcima prema Orašcu, Martin Brodu i Klisi. Najvažnije je da nema životno ugroženih. Svi smo na terenu i tu ostajemo dok god bude potrebe", izjavio je bihaćki gradonačelnik Sedić.

Rijeke su se izlile i u Cazinu, Ključu i Bosanskoj Krupi ali nema poplavljenih objekata.

Iako su padavine prestale vodostaj rijeka od jutros je još u porastu. Nadu u smirivanje situacije u Sanskom Mostu daje podatak da vodostaj Blihe koji je jutros bio maksimalnih 183 centimetara od jutros u opadanju, i u 11 sati je bio 106 centimetara.


​Agencije / BHRT