Crna Gora: Vanredni parlamentarni izbori neće biti održani 11. Juna :: Semberija INFO ::

 

Crna Gora: Vanredni parlamentarni izbori neće biti održani 11. Juna


Vanredni parlamentarni izbori najvjerovatnije neće biti održani 11. juna za kada ih je zakazao bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, piše danas podgorički portal Borba pozivajući se na više izvora.

Ustavni sud će se, kažu, na sjednici 12. maja izjasniti o inicijativama za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku. Sve su prilike da će Ustavni sud proglasiti neustavnim izmjene i dopune Zakona o predsjedniku, piše portal. To će, dodaju, otvoriti mogućnost dijaloga i odlaganja izbora za septembar ili oktobar ove godine.
 
Podsjećaju da je novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao ranije da se nada da će Ustavni sud ubrzo donijeti odluku po inicijativama, kako bi sve nedoumice u tom smislu bile otklonjene i kako bi funkciju predsjednika od prvog dana mandata mogao da vrši u punom kapacitetu.
 
Prema nezvaničnim informacijama, ideja o odlaganju izbora potekla je od GP URA i Demokrata, čiji su zvaničnici javno tvrdili da nije dobro da ukaz ostane u pravnom poretku, jer bi svaki novi predsjednik mogao da se pozove na njega.
 
Njima je sporno, kao i dijelu javnosti, to što Đukanović po Ustavu nije imao osnova da raspusti Skupštinu jer za to nisu postojali uslovi.
 
Lider GP URA i premijer Dritan Abazović rekao je ranije da ne zna šta će da radi parlament, ali da je njegov stav kristalno jasan.
 
- Način na koji su raspisani izbori je neustavan i tačka. Ako to prihvati većina ili manjina, onda samo neka ne osporavaju pravo (izabranog predsjednika Jakova) Milatovića da bilo kad raspiše izbore, a da se ne poziva na zakon. Ti koji pričaju, ne znaju na koji se član zakona poziva Đukanović.

(RTRS – Tanjug)