„Top gan” na ruski način – oborio kolegu u „Suhoju 30” :: Semberija INFO ::

 

„Top gan” na ruski način – oborio kolegu u „Suhoju 30”


(Wikipedia/Dmitry Terekhov)
Ruski vojni sud u Tverskoj oblasti oslobodio je majora Vasilija Saveljeva od optužbi da je prekršio član 351 Krivičnog zakona Ruske federacije. Njemu je na teret bilo stavljeno da je neodgovornim i nesmotrenim delovanjem narušio javnu bezbednost i oštetio državnu imovinu u iznosu od milijardu rublji.

Naime, pilot Saveljev je tokom vežbe borbi u vazduhu, 22. septembra 2022. godine,  oborio svog kolegu koji je pilotirao avionom Su-30. Savaljev koji je u to vreme obavljao dužnost komandanta 790. avijacijske lovačke regimente, u nišan je uhvatio kolegu i pritisnuo dugme na upravljačkoj palici. Tog  trenutka, top koji je trebao da bude blokiran, ispalio je 25 granata kalibra 30 milimetara, koje su pogodile „neprijatelja” u „Suhoju-30”. Avion je teško oštećen i nije mogao da se vrati na aerodrom Hotilovo. Pilot je uspeo da se katapultira i spase.

Istraga tokom suđenja je otkrila niz grešaka i propusta. Posada na zemlji nije „isključila” top, što pilot nije znao. Takođe, uputstva za rukovanje topom nisu bila funkcionalna niti logična, što delom skida odgovornost sa posade na zemlji.     

„Komersant” je preneo su Rusko ministarstvo odbrane i kompanija Suhoj odlučili da promene metodologiju obuke i vežbe, tako da budu apsolutno bezbedni.  Pre svega, zastarela uputstva su odmah povučena iz upotrebe, a nova će uskoro biti dostavljena jedinicama. Pilot Saveljev je vraćen na dužnost. 

Ruski piloti uvek iznenade sa svojim veštinama. To im je postala praksa tokom bliskih susreta sa NATO avionima iznad Baltika. Neavno su uspeli da ispuštanjem goriva obore američki dron iznad Crnog mora. To nije viđeno ni na filmu.


​Politika