Netflix na UKC RS snimao dokumentarac o svjetskom torakalnom hirurgu :: Semberija INFO ::

 

Netflix na UKC RS snimao dokumentarac o svjetskom torakalnom hirurgu


Netfliks na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS) snimao je dokumentrani film o radu svjetskog torakalnog hirurga iz Španije Dijega Gonzalesa Rivasa.

Naime,  Netfliks pravi šest dokumentaraca o radu Gonzalesa Rivasa u šest bolnica, dok je na UKC RS održan dvodnevni hirurški program na kojem je ovaj svjetski stručnjak zajedno sa ljekarima Klinike za torakalnu hirurgiju, sa doktorom Markom Kantarom na čelu, izveo četiri hirurška zahvata, što je sve snimala ekipa najpoznatijeg svjetskog provajdera medijskih usluga i produkcijska kuća Netfliks.

Gonzales Rivas izrazio je zadovoljstvo što je po šesti put u posjeti Srpskoj,  ali i Banjaluci kao i UKC-u.

"Drago mi je što sam sa kolegama sa UKC-a mogao uspješno izvesti kompleksne operacije koje se rade metodom kroz jedan jako mali rez. Na ovaj način želim pokazati svijetu da u malom mjestu u Banjaluci imamo bolnicu gdje se mogu uspješno izvesti izuzetno teški operativni zahvati", rekao je Rivas.

Sabridin Nuraliev, torakalni hirurg - onkolog iz Onkocentra Sankt Peterburg, smatra da je UKC na vrhunskom nivou, sa specijalizovanom klinikom u kojoj se radi vrhunsku hirurgiju.

"U operacionoj sali je svjetska oprema", rekao je on.

Marko Kantar, doktor na Klinici za torakalnu hirurgiju UKC-a, navodi da je Gonzales Rivas pionir grudne hirurgije.

"Sa doktorom Rivasom smo izveli složene operacije, koje radimo minimalno invazivnom grudnom hirurgijom kroz mali rez od tri-četiri centimetra. Operisani pacijenti za dan-dva mogu ići kući", rekao je Kantar.

Vlado Đajić, generalni direktor UKC-a RS, rekao je da su operacione sale u ovoj zdravstvenoj ustanovi na svjetskom nivou.

"Ponosan sam na ono što smo postigli na UKC-u, a to je svjetska medicina u Srpskoj. Hvala kolegama iz Španije i Rusije koji su nas posjetili", rekao je Đajić.

Iz UKC-a ističu da je cilj najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj da ima najnapredniju torakalnu hirurgiju u regionu, te da će nastavi ulagati u znanje i vještine medicinskog kadra.

U narednom periodu prioritet je i da uniportal robotski-asistirana torakoskopska hirurgija postane realnost u ovom centru, te da UKC bude prvi centar u regionu koji će koristiti robotsku tehnologiju tokom operacija iz oblasti torakalne hirurgije.

(Nezavisne)