Hodom časti i nastupom Danice Crnogorčević Banjaluka će obilježiti Dan Republike Srpske :: Semberija INFO ::

 

Hodom časti i nastupom Danice Crnogorčević Banjaluka će obilježiti Dan Republike Srpske


Фото - Град Бањалука

BANjALUKA-Dan Republike, 9. januar, dostojanstveno će biti proslavljen u svim gradovima i opštinama a ulicama Banjaluke proći će defile nazvan "Hod časti".

Gradonačelnik Draško Stanivuković kaže da se sve aktivnosti povodom Dana Republike sprovode u sinhronizaciji i po preporukama Vlade Republike Srpske.

- Od 12 časova kreće "Hod časti", okupljanje svih porodica poginulih boraca, svih udruženja koja imaju najveće zasluge za borbu, opstanak i trajnost naše Republike Srpske koji će hodom časti kroz centar našeg grada nositi fotografije svojih najmilijih, koji su dali živote za našu Republiku - rekao je Stanivuković.

Majka poginulog borca odbrambeno-otadžbinskog rata Zora Vuković pozvala je građane da prisustvuju "Hodu časti".

- Pozivam ovom prilikom sve majke, sve roditelje, svu braću da izađu taj dan. Ne moraju biti od jutra sa nama na liturgiji, ali da dođu na taj naš "Hod časti", da se pridruže da mi svoje ne zaboravimo. Mi znamo da njih nismo zaboravili, jer naši upokojeni su pred Bogom živi - navela je Vukovićeva, prenosi RTRS.

Program proslave: 

U „Hodu časti“  učestvovaće i demobilisani borci, ratni-vojni invalidi, članovi  Udruženja amputiraca –UDAS, te ostala boračka udruženja koja djeluju na području grada, kao i brojni sportski kolektivi, kulturno-umjetnička društva, te pripadnici Komunalne policije, Gradske civilne zaštite i Profesionalne teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice.

Kulturno-umjetnički program počeće već od 11.00 časova nastupom Ansambla „Svilen konac“ i SPD „Jedinstvo“.

Učesnici „Hoda časti“ će u 12.00 časova krenuti od Gradske uprave prema Parku „Petar Kočić“ i kretaće se Ulicom kralja Petra I Karađorđevića.

Nakon toga je planiran kulturno-umjetnički program i nastup Danice Crnogorčević na lokaciji između Parka „Petar Kočić“ i Trga Krajine.

Doček patrijarha i Sveta liturgija

Svečanom programu prethodiće služenje Svete arhijerejske liturgije koju će predvoditi Njegova svetost patrijarh srpski g. Porfirije u Hramu Hrista Spasitelja sa početkom u 8.30 časova. Doček patrijarha planiran je u 8.00 časova.


Glas Srpske