Ovo je jedna od najtežih godina za nas zemljoradnike :: Semberija INFO ::

 

Ovo je jedna od najtežih godina za nas zemljoradnike


Nakon nestabilnog proljeća, obilnih padavina i nedavnog nevremena, imali smo izuzetno slab rod pšenice, sada nam afrička svinjska kuga isprazni obore. Šta još treba da dočekamo, pa da kažemo da je konačno i nevoljama došao kraj, kaže Nenad Nikolić, poljoprivredni proizvođač iz Crnjelova koji je na Kvantašku pijacu dovezao plasteničku papriku. Vrećica od pet kilograma košta šest KM.


 
-Trenutno na pijaci nema ni petnaestak prikolica. Nekada smo u ovo doba imali dnevni promet od sedamdeset do osamdeset vagona lubenice. Radne snage je sve manje na selu. Mladi odoše iz sela, a isprazni se i grad. Nedavno sam pješice prošao kroz grad i vidim da je trećina lokala u centru grada zatvorena”, kaže Nenad.
 
Dragan Milinković podsjeća da je rani bostan podbacio, a sada se većina proizvođača povrća bori da ostvari pozitivnu nulu.
 
-Lubenicu i dinju sam zasadio na površini od tri hektara. Imali smo nedavno olujno nevrijeme, vjetar uništi najlone na plastenicima, sada dođe afrička svinjska kuga. Šta nas sve još neće snaći. Dobro je da je živa glava na ramenima”, veli Dragan Milinković.


 
Milan Krbanjević, takođe, proizvođač povrća iz Crnjelova, kaže da na svom imanju proizvodi lubenicu, dinju, paradajz, krompir, kupus. Lubenicu je zasadio na površini od 37 dunuma. Kaže da ima kupaca i da se ,,dobra roba uvijek može i dobro prodati”. On se nada pozitivnoj nuli, jer je trenutna cijena bostana, ipak, dobra, oko sedamdeset pfeniga po kilogramu. Dinju proizvođači nude po cijeni od jednu KM za kilogram.
 
-Seljak samo kuka, a svake godine povećava proizvodnju. Radnika je na njivi sve manje. Ne vrijedi kukati, jer je većini, ipak, dobro. S obzirom na to da smo godinama na njivi i da nešto proizvodimo, to znači da od svega ovoga imamo i neke koristi. Zašto bismo kukali. Uvijek, kažem, da je dobro i da može i treba da bude još bolje. Slobodno napiši, da je kod mene takva situacija. Priča o slabom prinosu pšenice ili o afričkoj svinjskoj kugi je, opet, neka druga priča. I ona ima svoju određenu pozadinu. Ljuti me to što veliki broj poljoprivrednika desetak godina unazad kuka kako im je loše, a svi i dalje rade. Niko nije odustao od proizvodnje hrane. Uvijek se tovarilo na konja koji vuče. Ne žalim se ni na niske prinose, a ni na otkupne cijene. Kod nekih ljudi vlada filozofija:,,Daj da posijem više od komšije”. Veliki će na kraju podaviti ove male proizvođače. Mi smo u prošloj godini bostan prodavali po petnaest pfeniga za kilogram i nismo odustajali od proizvodnje”, ističe Krbanjević.
 
Petra Bešlić je iz Donjeg Crnjelova na Kvantašku pijacu dovezla lubenice.


 
-Proizvodim još i papriku. Prinosi lubenice su lošiji nego u prošloj godini. Sve je podbacilo u ovoj godini. Afrička svinjska kuga je ispraznila farme i obore. Treba nekako preživjeti ovu godinu i dočekati još teže proljeće. Ulažemo puno, dobijemo vrlo malo. Obrađujemo oko pet hektara, živimo od proizvodnje hrane. Ovo je jedna od najtežih godina za nas na selu”, kaže Petra Bešlić.
 
(Semberija info)