MARIJA KRSTIĆ, ĐAK GENERACIJE U OSNOVNOJ ŠKOLI ,,JOVAN DUČUĆ’’ U BIJELjINI :: Semberija INFO ::

 

MARIJA KRSTIĆ, ĐAK GENERACIJE U OSNOVNOJ ŠKOLI ,,JOVAN DUČUĆ’’ U BIJELjINISvestrana, marljiva, odgovorna, a, nadasve, uporna - Imajući u vidu kakav je đak Marija Krstić, već se i prije godinu-dvije, u školi ,,šuškalo’’ da će ona biti učenik generacije. 

Ovogodišnji đak generacije u Osnovnoj školi ,,Jovan Dučić’’ u Bijeljini je Marija Krstić iz Bijeljine. Marija  je u ovoj školi bila od početka svog osnovnoškolskog obrazovanja i za nju su njeni učitelji i nastavnici imali samo riječi hvale. Na svečanosti, koja je upriličena za đaka genaracije i vukovce Osnovne škole ,,Jovan Dučić’’, direktorica škole Branka Mišić kazala je da su svi oni ponos škole, ali je Marijinim roditeljima posebno čestitala što ,,imaju takvo dijete’’. Sve pohvale na Marijin račun imali su i u Osnovnoj muzičkoj školi ,,Stevan Stojanović Mokranjac’’ u Bijeljini, jer Marija je kao vukovac završila i Osnovnu muzičku školu. Kaže nikakav problem joj nije predstavljalo da pohađa paralelno dvije škole i da u obje bude odlična. Važno je samo dobro rasporediti vrijeme i obaveze, dodaje Marija, i onda se sve može. 

- Što se tiče tutule najboljeg učenika generacije, mogu reći da je to rezultat mog cjelokupnog, dugogodišnjeg rada i truda. Ali, to je obaveza više da ovako nastavim i u srednjoj školi. Uvijek je u meni preovladavala želja da budem najbolja i zbilja sam se trudila da tako i bude. Sjećam se jednog takmičenja na kojem sam bila najbolja, ali nisam bila zadovoljna urađenim, što je primijetio i moj nastavnik, koji je to komentarisao sa mojom vaspitačicom iz vrtića. Ona mu je rekla da sam, od kako me ona zna, od moje treće godine, bila tako borbena’’, sjeća se, kroz smijeh, Marija Krstić.Dobar raspored vremena i upornost omogućili su joj da ima prostora i za brojne vannastavne aktivnosti, sport, druženje sa drugarima... 
Imajući u vidi rezultate Marija je često, u najboljem svjetlu, svoju školu predstavljala na brojnim takmičenjima, kako opštinskim, regionalnim, republičkim, tako i međunarodnim... i na svakom od njih zauzela je značajno mjesto.

Kao najveći uspjeh izdvaja plasman na državno prvenstvo iz informatike, među 30 najboljih u čitavoj državi.
- Učestvovala sam na brojnim takmičenjima iz informatike, fizike, istorije, srpskog jezika, matematike, muzičkog... Posebna mi je čast bilo učešće na Međunarodnom takmičenju iz istorije, a i tema mi je bila posebna – ,,Stradanje Srba u 20. vijeku’’. 

S obzirom na njenu oštroumnost, odvažnost i rječitost, Marija je zauzimala i važno mjesto i u Savjetu učenika Osnovne škole ,,Jovan Dučić’’.
- Uvijek mi je najteže padala nepravda, nije važno o čemu i o kome se radi. Logično mi je bilo i da budem u Savjetu učenika i da se borim za naša prava’’,  odlučna je Marija.

Ona se ne dvoumi ni oko upisa srednje škole. Upisaće Tehničku školu ,,Mihajlo Pupin’’- smjer informacione tehnologije.
- Tehničku školu ću upisati iz prostog razloga što su u toj školi predmeti koje volim i mislim da će Tehnička biti dobra podloga za napredovanje, a tu su i predmeti koje obožavam.  Uči se programiranje, što me posebno fascinira i čime u budućnosti želim da se bavim. Takav ću i fakultet upisati, jer mislim da taj posao ima budućnost’’, tvrdi za ,,Semberija info’’ Marija Krstić. 
Imajući u vidu Marijine rezultate i odlučnost oko nastavka srednjoškolskog obrazovanja, profesorima u Tehničkoj školi ,,Mihajlo Pupun’’ sugerišemo da na vrijeme obezbijede rezervaciju za đaka generacije 2026/27. godine.

Svaki roditelj bi poželio da ima ovakvu kćerku

- Šta možemo reći, osim da smo ponosni na Mariju. Imamo četvoro djece, koji su takođe odlični đaci i sportisti, ali ona je uvijek bila posebna u odnosu na druge. Još kao mala znala je šta hoće i trudila se da dođe do svog cilja. Mi smo je, naravno, uvijek podržavali, a ona se brinula o svojim obavezama. Vjerujemo da će i ubuduće biti tako’’, kazali su za ,,Semberija info’’ Mirjana i Miljan Krstić, Marijini roditelji.Bijeli kimono

Marija je deset godina aktivno trenirala i karate.
- Odskora sam malo odložila bijeli kimono, ali treniranje nastavljam od septembra. Pauzu sam napravila, jer sam htjela da dostojno okončam osnovnoškolske obaveze, a i društvo sa kojim sam trenirala uveliko se razišlo’’, kaže za ,,Semberijainfo'' Marija Krstić.

Inostranstvo nikako, ovdje je bolji život 

Na pitanje vidi li Marija ubuduće svoj život u inostranstvu,  odlučno je odgovorila:,,Ne!’’

- Iako je mama mislila da ću se ja opredijeliti da idem u inostrastvo, moram je razočarati. Svi tvrde da se tamo mnogo više zarađuje, ali ovdje je mnogo bolji život. Preko granice ne želim prvenstveno zbog bliskosti ljudi, njihove topline i razumijavanja. I svojoj generaciji preporučujem da dobro razmisle i da svoju budućnost grade u svojoj zemlji’’, decidna je Marija.


Semberske novine - Semberija info