Porodično preduzeće ,,Brazdapromet” Vršani tri decenije na usluzi poljoprivrednim proizvođačima :: Semberija INFO ::

 

Porodično preduzeće ,,Brazdapromet” Vršani tri decenije na usluzi poljoprivrednim proizvođačima


Veliko je interesovanje za novu mehanizaciju, naročito za veće traktore
 
Preduzeće ,,Brazdapromet” iz Vršana, vlasništvo Živana Bradarića, već pune tri decenije bavi se prodajom poljoprivredne mehanizacije i repromaterijala za sjetvu, vještačkih đubriva, zaštitnih hemijskih sredstava i sjemenskog materijala.
 

 
Božana Blagojević, Živanova kćerka, koja se nakon očevog penzionisanja uspješno uključila u posao rukovođenja preduzećem, kaže da je u izuzetno teškim ekonomskim vremenima, ipak, izraženo ogromno interesovanje za nabavku novih traktora i poljoprivredne mehanizacije zahvaljujući, prije svega, podsticajima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.- Ministarstvo je riješilo da pomogne našim poljoprivrednim proizvođačima na ovakav način, dodjelom podsticaja. Novim pravilnikom o podsticajima za kapitalne investicije poboljšani su uslovi za dodjelu podsticaja za kapitalne investicije. Sada nosioci gazdinstva mogu ostvariti podsticaj od 40 do 50 odsto, zavisno od toga o kakvom gazdinstvu je riječ. Nosioci komercijalnog gazdinstva mogu ostvariti podsticaj od 40 odsto, odnosno od 50 odsto, ukoliko je nosilac gazdinstva žena ili je nosilac gazdinstva osoba mlađa od četrdeset godina. Prednost imaju i oni koji žive u ruralnim područjima na nadmorskoj visini većoj od 600 metara. Mi se nadamo da će resorno ministarstvo ispoštovati sve ono što je obećano, te da će biti dovoljno sredstava za sve one koji su zainteresovani za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije”, kaže Božana Blagojević za ,,Semberija info’’, napominjući da se u ovakvim ekonomskim vremenima poljoprivrednici često i kreditno zadužuju kako bi zamijenili staru i dotrajalu mehanizaciju na svojim poljoprivrednim gazdinstvima.- Ovo je jedinstvenma prilika da i oni, kako mi kažemo, sitniji poljoprivredni proizvođači konačno dođu u priliku da zamijene dotrajalu poljoprivrednu mehanizaciju. Sjetva je izuzetno skupa, repromaterijal je kudikamo skuplji u odnosu na period od prije dvije godine. Koliko god poljoprivrednici pokušavali da nekako stanu na zelenu granu, cijene njihovih proizvoda su ostale na približno istom nivou, dok su ulazni impute izuzetno poskupjeli. Svako od njih pokušava da pronađe u svemu ovome neku svoju matematiku. Interesovanje za novu mehanizaciju, generalno gledajući, je izuzetno veliko. Postoje tu i administrativni i drugi uslovi koje oni moraju ispuniti. Mi smo im na usluzi, da im objasnimo šta mogu dobiti i pod kojim uslovima. Realizacija ovog posla otpočeće u drugoj polovini aprila. Javni poziv za sve zainteresovane kupce poljoprivredne mehanizacije biće otvoren do desetog aprila. Kada oni dobiju rješenja, a to će se dešavati u drugoj polovini aprila, tada ćemo i mi imati puno više posla. Realizacija bi mogla uslijediti u prvoj polovini maja. Ima puno poljoprivrednika koji su u međuvremenu prodali svoje stare traktore, sve u nadi da će uspjeti da kupe nove mašine po prihvatljivoj cijeni”. 

Božana Blagojević kaže da ,,Brazdapromet” u ponudi ima traktore od više proizvođača, kao što je ,,zetor”, ,,tafe” i ,,sors”. U ponudi imaju proizvode poznatih svjetskih brendova. Kvalitet je neupitan, reklamacija nema, što je i najvažnije za kupca, ali i za prodavca.

Govoreći o prosječnom gazdinstvu na području Semberije, Božana kaže da se može govoriti o više kategorija prosječnih gazdinstava.
- Trenutno je najveća potražnja za većim traktorima. To se pokazuje i kao najisplativija investicija. Ranije poljoprivrednici nisu mogli dobiti veći podsticaj od 30.000 KM.  Sada je Ministarstvo izašlo u susret poljoprivrednicima, te za traktor koji košta oko 100.000 KM, mogu dobiti 40.000 ili 50.000 KM podsticaja na ime kapitalne investicije. Potražnja za takvim traktorima je izuzetno velika. Što se tiče manjih traktora, manje se i traže. Najvažnije je to da ministarstvo ispuni sve ono što je obećano. Veliko je interesovanje za traktorske prikolice i sijačice, prskalice, za sve ono što su ljudi ranije kupovali pod puno povoljnijim uslovima. Ovo je jedinstvena prilika da obnove mehanizaciju i da dugoročnije riješe taj problem. S obzirom na to da je sve manje radne snage, izuzetno je bitno da na poljoprivrednim gazdinstvima imamo takve mašine koje mogu zamijeniti ljude u brojnim poslovima’’, kaže na kraju Božana Blagojević.
 
Sve je više mladih u poljoprivredi
 
U poljoprivrednu proizvodnju sve više se uključuju i mladi ljudi. Božana Blagojević kaže da i na području Vršana ima mladih koji su se vratili iz inostranstva i sada se uključuju u poljoprivrednu proizvodnju. Neki od njih preuzimaju roditeljska ili osnivaju nova poljoprivredna gazdinstva, u namjeri da sebi i svojoj porodici obezbijede dobre uslove za život.
 

Semberske novine - Semberija info