Škola u samom vrhu popularnosti :: Semberija INFO ::

 

Škola u samom vrhu popularnosti


Tehnička škola „Mihajlo Pupin“ u Bijeljini, koja je posljednjih godina postala jako popularna kod mladih, otvorila je svoja vrata za više od hiljadu svojih učenika.

-Prema planu upisa za školsku godinu 2024/25. upisali smo 12 novih odjeljenja u tri struke, tako da imamo 288 novih učenika. Iz oblasti elektrotehnike upisali smo po jedno odjeljenje za smjerove: tehničar računarstva i programiranja, tehničar informacionih tehnologija, tehničar elektroenergetike i električar – elektroinstalater. U okviru saobraćajne struke upisali smo po odjeljenje: tehničar drumskog saobraćaja, tehničar logistike i špedicije, jedno kompletno odjeljenje vozača motornih vozila i jedno kombinovano odjeljenje vozača motornih vozila i rukovalaca građevinskih i pretovarnih mašina i kranova. U trećoj, mašinskoj struci upisali smo po jedno odjeljenje mašinskih tehničara za kompjutersko konstruisanje, bravara zavarivača, kombinovano odjeljenje bravari zavarivači - obrađivači metala rezanjem i još jedno kombinovano odjeljenje automehaničari – mehaničari grejne i rashladne tehnike. U novu školsku godinu ulazimo sa dva nova zanimanja u okviru trećeg stepena: mehaničari grejne i rashladne tehnike i rukovaoci građevinskih i pretovarnih mašina i kranova“, rekao je za portal „Semberija info“ Milenko Maksimović, direktor Tehničke škole „Mihajlo Pupin“.


 
Dugogodišnji problem razdvojenosti prostorija škole za teorijsku i praktičnu nastavu ostaće i u novoj godini. Naime, gradnja objekta u kojem je planiran smještaj radionica u kojima će se vršiti praktična nastava počela je 2019. godine u neposrednoj blizini glavne zgrade Tehničke škole. Do sada su u nekoliko faza završeni svi grubi, vanjski radovi ali još nema naznaka kada će početi radovi na uređenju unutrašnjosti objekta.

Od marta ove godine Tehnička škola „Mihajlo Pupin“ uključena je u projekat „Šansa za IT početak“ koji ima za cilj pripremanje učenika koji se školuju u  oblasti informacionih tehnologija za rad u IT kompanijama. Projekat finansiraju Vlada Švedske i Gradska uprava Grada Bijeljina. Kroz projekat unapređenja i modernizacije nastavnog procesa u Tehničkoj školi „Mihajlo Pupin“ sa posebnim akcentom na IT smjerove već su prošle po dvije grupe profesora i učenika. Prema projektu, nastavni plan za učenike  koji se pripremaju za rad u IT industriji je, u dogovoru sa privrednicima, u jednoj svojoj trećini dograđen kako bi se učenicima dala nova znanja i olakšalo brzo privikavanje na uslove tržišta nakon završene srednje škole. Takođe, Tehnička škola će dobiti dvije učionice za obuku učenika koje će biti opremljene najsavremenijim kompjuterskim sistemima.
 

-S obzirom na nemile scene vršnjačkog nasilja koje se u posljednje vrijeme često dešavaju u školama, u našem okruženju želim da istaknem da u našoj školi postoji Multisektorski tim kojeg, pored naših pedagoga i psihologa, čine i predstavnici Centra za socijalni rad, Doma zdravlja i Policijske uprave Bijeljina. Zajedničkim radom nastojimo da budemo pri ruci našim učenicima kako bismo prevenirali bilo koji oblik nepoželjnog vršnjačkog ponašanja. Iskoristio bih ovu priliku i, kao direktor škole, apelovao na nadležne institucije da organizuju neki oblik edukacija, seminara ili nečega sličnog za sve profesore srednjih škola na kojima bi se naši profesori još bolje upoznali sa modelima postupanja prema učenicima kada primjete neku neprimjerenu ili lošu situaciju u njihovom ponašanju. Primijetio sam da bi mnogim, naročito starijim kolegama, dobro došla takva vrsta podrške u njihovom pedagoškom radu“, izjavio je Maksimović za „Semberija info“.
 
Semberija info