Gugl gasi stare i neaktivne račune :: Semberija INFO ::

 

Gugl gasi stare i neaktivne račune


Izvor: BHRT (I. C.)

Gugl će od 1. decembra brisati sve stare i neaktivne Gugl račune, odnosno one koji nisu korišteni najmanje dvije godine. Tako će biti obrisana pošta, odnosno džimejl, te ostali sadržaj, poput fotografija, kalendarskih unosa, kontakata i dokumenata s Diska, u skladu s novom politikom firme. Čišćenje cijelog sistema ima za cilj zaštititi korisnike od sigurnosnih prijetnji, kao što su spam, prevare i krađa računa, objašnjavaju iz Gugla.

Gugl briše neaktivne račune iz svog sistema jer, kako kažu, "postoji veća vjerovatnost da će biti ugroženi". Nenadzirani računi često se oslanjaju na stare ili ponovno korištene lozinke, imaju manje sigurnosnih provjera od korisnika i postoji 10 puta veća vjerovatnost da neće imati postavljenu dvofaktorsku provjeru autentičnosti, pokazuju Guglovi interni podaci, prenio je Indeks.

Kada je račun ugrožen, "može se koristiti za bilo šta, od krađe identiteta do neželjenog ili čak zlonamjernog sadržaja", naveli su iz ove firme u izjavi o promjeni politike.

Gugl će početi ukidati neaktivne račune 1. decembra 2023., prema obavijesti koju su sami postavili na stranici. Započeće eliminacijom računa koje su ljudi stvorili, a zatim ih više nikada nisu posjetili.

Prema Guglovim novim pravilima, "ako Gugl račun nije korišten ili prijavljen najmanje 2 godine, račun i njegov sadržaj, uključujući sadržaj unutar Gugl Vorkspejsa i Gugl fotografije" mogu biti izbrisani.

Međutim, nova se pravila odnose samo na lične Gugl račune, što znači da ne utiču na školske ili poslovne račune. Osim toga, Gugl neće ukloniti račune koji su preneli Jutjub videozapise ili imaju aktivne pretplate na aplikacije ili usluge vijesti, pokazuje nova politika firme.

Korisnici će prije brisanja primiti "višestruke obavijesti" da će im računi biti ukinuti prije nego što se to stvarno dogodi, stoji u saopštenju firme, prenosi Indeks.

Svi koji imaju stari račun, a žele spriječiti njegovo brisanje, mogu se na njega prijaviti i upotrijebiti jedan od alata tvrtke kao što su džimejl, Gugl drajv, Gugl Foto i Gugl Plej.

Radnje koje će signalizirati Guglu da je aktivan uključuju čitanje ili slanje pošte, korištenje Gugl diska, gledanje Jutjub videa, preuzimanje aplikacije u trgovini Gugl Plej, korištenje Gugl pretraživanja, korištenje prijave s Guglom za pristup aplikaciji ili usluzi treće strane.