Dogodilo se na današnji datum, 16. jun :: Semberija INFO ::

 

Dogodilo se na današnji datum, 16. jun


1671 - U Moskvi javno pogubljen vođa ustanka donskih kozaka i seljaka Stepan - "Stenjka" Timofejevič Razin, predvodnik bune od 1667. protiv ruskih spahija i carskih činovnika koji su slobodne kozake pretvarali u kmetove, a seljacima naturali još teže obaveze. Pobunjenici su zauzeli Caricin, Astrahan, Saratov i druge gradove između Dona i Urala i u Povoložju, ali se ustanak razvijao stihijno i na kraju je u krvi ugušen.

1779 - Španija objavila rat Britaniji i počela opsadu Gibraltara.

1826 - Turski sultan Mehmed Drugi poslije pobune janjičara, ugušene u krvi, ukinuo janjičarsku vojsku i uveo nizam (redovna vojska). Janjičare je 1330. od otete i poturčene djece hrišćanskih podanika osnovao sultan Orhan. Murat Drugi je dozvolio da se u janjičare primaju i Turci, a 1638. je ukinuto uzimanje hrišćanske djece. S opadanjem turske moći janjičari su sve češće izazivali bune i nerede i postali opasni za tursku vlast.

1852 - U Novom Sadu štampan prvi broj lista "Serbski dnevnik", sa književnim dodatkom "Sedmica", koji je potom izlazio 12 godina, jedan od rijetkih slovenskih listova u austrijskoj carevini. U listu koji je pokrenuo i izdavao Danilo Medaković sarađivali su najbolji srpski pisci. Kad je

1859 Medaković prešao u Srbiju, urednik lista je postao Jovan Đorđević.

1858 - Rođen švedski kralj Gustav Peti, koji je tokom vladavine od 1907. do smrti 1950. osigurao neutralni status Švedske u oba svjetska rata.

1876 - Na Cetinju, poslije pregovora vođenih od oktobra 1875. do februara 1876, potpisan Ugovor o savezu Srbije i Crne Gore protiv Otomanskog carstva.

1890 - Rođen engleski filmski glumac Artur Stenli Džeferson, poznat kao Sten Lorel, "Mršavi" iz tandema s Oliverom Hardijem, koji je glumio "Debelog". Oni su u urnebesnim komedijama gradili komiku na paradoksima dovedenim do krajnosti, ali humor nikad nije bio zajedljiv. Filmski producenti i sada ubiru profit od njihovih filmova, a njih dvojica su završila u sirotinjskoj bolnici. Filmovi: "Muzička kutija", "Naši odnosi", "Na Divljem zapadu", "Dva dobra drugara", "Fra Djavolo", "Mi iz Oksforda", "Veliki posao", "Naša žena", "Udri brigu na veselje".

1917 - Sazvan Prvi sveruski kongres Sovjeta.

1920 - U Londonu održana prva sjednica Društva naroda, preteče UN, osnovanog radi očuvanja mira i kolektivne bezbjednosti poslije Prvog svjetskog rata.

1930 - Umro srpski političar i filolog Ljubomir Stojanović, sekretar Srpske kraljevske akademije, koji je 1921. sa Jašom Prodanovićem osnovao Republikansku stranku i bio njen prvi predsjednik. Prethodno je kao pripadnik Samostalne demokratske stranke više puta bio ministar prosvjete i jednom premijer. Djela: monografija "Život i rad Vuka Stefanovića Karadžića", stari srpski pisani spomenici "Miroslavljevo jevanđelje", "Stari srpski natpisi i zapisi" (šest knjiga), stari ljetopisi, djela Vuka Karadžića, uključujući "Vukovu prepisku", udžbenici gramatike, studije o starim srpskim štamparijama, o srpskim crkvama u 15. i 16. vijeku, o arhiepiskopu Danilu.

1942 - Na konferenciji na Tjentištu 38 delegata Crne Gore, Boke i Sandžaka u Drugom svjetskom ratu donijelo rezoluciju u kojoj je kao jedini cilj označeno istjerivanje okupatora i istaknuto da je narodnooslobodilački pokret u Crnoj Gori, Boki i Sandžaku sastavni dio borbe naroda Jugoslavije.

1944 - Na Visu u Drugom svjetskom ratu postignut sporazum jugoslovenske kraljevske izbjegličke vlade - koja je bila pod snažnim pritiskom zvaničnog Londona - i Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije, koji su potpisali dr Ivan Šubašić i Josip Broz. Tim dokumentom je predviđeno da izbjegličku vladu formiraju demokrate nekompromitovane saradnjom sa okupatorom i izjavama protiv narodnooslobodilačkog pokreta. Dogovoreno je i da izbjeglička vlada prizna tekovine narodnooslobodilačke borbe, organizuje pomoć i osudi izdajnike, a da o obliku vladavine bude odlučeno poslije oslobođenja Jugoslavije.

1958 - Obješen mađarski državnik Imre Nađ, premijer od 1953. do oktobra 1956, kad je u Mađarskoj izbila antikomunistička pobuna. Pošto su sovjetske trupe skršile pobunu - za koju je Moskva krivila Nađa - osuđen je na smrt kao izdajnik.

1960 - Predsjednik SAD Dvajt Ajzenhauer morao da odloži posjetu Japanu zbog antiameričkih nereda u toj zemlji.

1961 - Ruski baletski igrač Rudolf Hametovič Nurejev zatražio azil u Francuskoj dok je u Parizu gostovao s ansamblom baleta "Kirov".

1963 - Ruskinja Valentina Vladimirovna Terješkova postala prva žena kosmonaut, poletjevši u orbitu oko Zemlje kosmičkim brodom "Vastok 6". Ona je kao šesti sovjetski kosmonaut obletjela Zemlju 48 puta i spustila se 19. juna.

1976 - U Sovetu, najvećem crnačkom naselju u Južnoj Africi, izbili krvavi rasni neredi u kojima je, tokom nekoliko mjeseci, poginulo najmanje 600 crnaca i tri bijelca.

1977 - Predsjednik SAD Džimi Karter i panamski vođa Omar Torihos Erera potpisali ugovor kojim je predviđeno da Panamski kanal bude predat 2000. u vlasništvo Paname.

1977 - Umro njemački raketni inženjer Verner fon Braun, konstruktor nacističkih raketnih projektila "fau-1" i "fau-2", kojima je u Drugom svjetskom ratu bombardovana Velika Britanija. Poslije rata je emigrirao u SAD, gdje je rukovodio proizvodnjom raketnih projektila "redstoun" i "jupiter C", kojim je 1958. lansiran prvi američki vještački satelit "eksplorer-1".

1979 - Pod optužbom za korupciju pogubljen general Igracijus Kutu Ačempong, vojni upravljač Gane od 1972. do 1979.

1992 - SAD i Rusija postigle dogovor o smanjivanju arsenala dalekometnih nuklearnih raketa do 2003. za dvije trećine.

1997 - Osam muslimanskih država u Istanbulu formiralo grupu G-8 kao protivtežu grupi sedam najvažnijih industrijskih nacija G-7.

2000 - Kod sela Klečka na Kosovu, nastanjenom albanskim življem, vojnici KFOR-a otkrili veliku količinu oružja, koje je bilo sakriveno u četiri bunkera. Saopšteno da je to oružje dovoljno da se potpuno opreme dvije pješadijske čete.

2001 - Američki i ruski predsjedik Džordž Buš i Vladimir Putin sastali se na Brdu kod Kranja u Sloveniji, što je bio njihov prvi sastanak.

2008 - BiH potpisala u Luksemburgu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.
 
(Nezavisne)