Kako se pravilno mjeri tjelesna temperatura? :: Semberija INFO ::

 

Kako se pravilno mjeri tjelesna temperatura?


Foto: freepik/DCStudio
Iako svi znamo koristiti toplomjer, postavlja se pitanje da li to radimo ispravno te koji je najtačniji način mjerenja temperature. Osim toga, vjerovatno ste se nekad zapitali i koji toplomjer je najbolji. Provjerili smo, te u nastavku donosimo odgovore na vaša pitanja.

Mjerenje temperature

Postoji nekoliko mjesta za mjerenje tjelesne temperature, i to u uhu, oralno, pod pazuhom te rektalno. Mjerenje tjelesne temperature razlikuje se i u odnosu na starosnu grupu, pa se tako kod odraslih i veće djece preporučuje mjerenje temperature pod pazuhom, i to u trajanju od 10 minuta, dok se kod male djece obično savjetuje rektalno, i to u trajanju od dva do tri minuta.

Izaberite dio tijela za mjerenje temperature

Ljekari savjetuje da ćete najtačnije mjerenje temperature postići u tačkama najbližim dijelu tijela, gdje je tjelesna temperatura konstantna. U skladu s tim, temperatura izmjerena ispod ruke, u rektumu ili pod jezikom najtačnije odražava pravo zdravstveno stanje.

Takođe, temperatura izmjerena ispod pazuha može da bude prilično tačna, ako je pravilno izmjerite, tj. termometar postavite duboko u pazuh, čvrsto pritisnete i držite najmanje sedam do 10 minuta.

Ipak, prilikom mjerenja temperature ispod ruke kod ljudi sa prekomjernom težinom mogu se pojaviti ozbiljne greške. Masno tkivo djeluje kao sloj između termometra i tijela, pa se gojaznim ljudima preporučuje da odaberu drugu tačku za mjerenje temperature.

Oralno mjerenje - Kod ove vrste mjerenje temperature razlikuje se bukvalno mjerenje (u obrazu) ili sublingvalno mjerenje (ispod jezika). U oba je slučaja izmjerena temperatura je ispod izmjerene vrijednosti rektalnog mjerenja - približno 0,3°C do 0,8°C. Inače, sublingvalno mjerenje je poželjnije od bukvalnog.

Rektalno mjerenje je najpouzdaniji način za dobijanje vrijednosti temperature jezgre te su razlike u rezultatima tom vrstom mjerenja zaista male, dok je preciznost posebno visoka. Normalni raspon temperatura je približno između 36,2 °C i 37,7 °C.

Pazušno mjerenje - Mjerenje tjelesne površinske temperature obično sprovodi medicinsko osoblje ispod pazuha i na preponama. Međutim, to je moguće samo do određene tjelesne mase. Kod odraslih bolesnika temperatura pazušnog mjerenja niža je od rektalne - približno 0,5°C do 1,5°C. Kod djece je razlika od rektalne mjerne vrijednosti manja.

Koji toplomjer je najpouzdaniji?      

Iako su, s jedne strane, živini toplomjeri prilično precizni, sa druge strane, oni su izuzetno opasni, te su u mnogim zemljama izbačeni iz upotrebe.

Živa je veoma toksična supstanca i ako vam se polomi živin toplomjer, važno je da pažljivo očistite ostatke. Iako mala količina žive koju sadrži toplomjer ne može da izazove ozbiljne posljedice, dodir sa živom bi ipak mogao da dovede do iritacije kože.

Elektronski termometri su pogodniji za mjerenje temperature u ustima ili u rektumu, ali ako njima mjerite temperaturu ispod pazuha, oni često mogu dati pogrešne vrijednosti. Takođe, stručnjaci preporučuju da nekoliko puta zaredom izmjerite temperaturu ovim toplomjerom.

Kada su u pitanju uređaji za beskontaktno mjerenje temperature, koji se aktivno koriste na javnim mestima, važno je razumjeti da se oni mogu koristiti za masovni skrining. Brojevi na aparatu sa beskontaktnom metodom mjerenja biće jedan do 1,5 stepeni niži od stvarnih vrijednosti, a uređaj će pokazati povišenu temperaturu samo ako je viša od 38-39 stepeni.

(Nezavisne)