Od minusa do "debelog" plusa - kako nagle temperaturne promjene utiču na zdravlje? :: Semberija INFO ::

 

Od minusa do "debelog" plusa - kako nagle temperaturne promjene utiču na zdravlje?


Izvor: RTRS

Prema najavama meteorologa sutra nas očekuje temperatura do 20 stepeni Celzijusa dok za vikend možemo očekivati temperaturu ispod nule i snijeg.

Sve ove promjene dodatno utiču na zdravstveno stanje hroničnih bolesnika i ljudi koji imaju respiratorne virusne infekcije.

Upravo, ovih dana u ambulante porodične medicine najčešće se javljaju pacijenti koji imaju virusnu respiratornu infekciju.

Radi se o akutnim virusnim infekcijama koje su uobičajene za ovo godišnje doba. Pacijenti se žale na uporni kašalj koji je duži od 10 dana, sekret iz nosa i temperaturu.

U isto vrijeme imamo zabilježene viruse gripa, kovida i velikog kašlja. Do sada je je u Republici Srpskoj prijavljeno 57 osoba oboljelih od velikog kašlja, a najveći broj je u uzrasnoj grupi od šest do 19 godina iako se može pojaviti u bilo kojoj dobi.

I pedijatrisjke ambulante zabilježile su povećan broj pacijenata.

Sve navedene virusne infekcije imaju slične simptome poput temperature, kašlja, sekrecije iz nosa i ukoliko traju duže od pet dana, vrijeme je da posjetite ljekara.

- Virusne infekcije ne zahtijevaju liječenje antibioticima. Potrebno je uzeti sredstvo protiv temperature, kašlja, supplemente i dosta tečnosti - izjavio je specijalista porodične medicine doktor Mladen Šukalo.

Dodatno na zdarvlje utiče i velika temperaturna oscilacija vazduha koja nas očekuje već sutra i u narednim danima.

Decembar prošle godine bio je do sada najtopliji i ove promjene nastaju u skladu su sa klimatskim promjenama.

- Sutra nas očekuje jugo koji će donijeti visoke temperature, a već za vikend možemo očekivati novu promjenu i nagli pad temperature koja nas očekuje u petak, subotu i nedjelju - rekla je diplomirani meteorolog Anđela Vučićević.

Nestabilno i promjenljivo vrijeme očekuje nas do kraja januara.

Temperaturne oscilacije mogu dovesti do brojnih komplikacija i ljekari savjetuju da bi trebalo ojačati imuni sistem unosom vitamina i tečnosti, kako bi što bolje organizam pripremili za temperaturne oscilacije.