Namirnice uz koje ćete izgledati mlađe :: Semberija INFO ::

 

Namirnice uz koje ćete izgledati mlađe


Izvor: Glas Srpske

U današnjem užurbanom svijetu opšti je trend očuvanja mladalačkog izgleda i zdrave kože po, skoro, svaku cijenu.

Ishrana, u ovom zahtijevnom zadatku, takođe igra ključnu ulogu, a nutricionista Ana Todorović navodi da određene namirnice sadrže sastojke koji podržavaju hidrataciju, smanjuju upale, poboljšavaju elastičnost kože i pružaju antioksidativnu zaštitu.

Prema njenoj preporuci, ovo je spisak namirnica koje treba da uključite u svoju ishranu kako biste podstakli mladalački izgled i očuvali zdravlje kože.

Losos i morska hrana
Bogati omega-3 masnim kiselinama, losos, skuša i druge vrste masne ribe podržavaju hidrataciju kože, smanjujući suvoću i ljuspanje. Omega-3 masne kiseline takođe pomažu u smanjenju upala, čime se održava zdrav tonus kože.

Voće i povrće bogato antioksidansima
Jagode, borovnice, šljive, špinat, kelj i drugo voće i povrće bogato antioksidansima pomažu neutralizaciji slobodnih radikala koji uzrokuju starenje i propadanje tonusa kože. Ovi sastojci štite kožu od oštećenja uzrokovanih UV zračenjem i zagađenjem.

Namirnice bogate beta karotenom
Mrkva, batat, bundeva, kajsije, breskve obiluju ovim vitaminom koji je od izuzetnog značaja za mladalački izgled, prenosi Politikin magazin.

Paradajz
Ovo povrće je bogat likopenom, koji je moćan antioksidans koji, osim što je zadužen za mladalački izgled, čuva zdravlje pluća, ali i prostate kod muške populacije.

Određeni mliječni proizvodi
Hrana bogata probioticima poput jogurta, kefira je takođe jako korisna za mladalački izgled, ove namirnice sadrže i puno proteina, kalcijuma i vitamina D, koji imaju značajno sinergetsko dejstvo na mladalački izgled. Varenje je regulisano, tijelo je oslobođeno toksina.

Orasi i bademi
Orasi su odličan izvor vitamina E, cinka i omega-3 masnih kiselina, dok bademi pružaju vitamin E i antioksidanse. Ovi sastojci podržavaju elastičnost kože, čineći je mekšom i manje podložnom borama.

Crna čokolada
Tamna čokolada sadrži flavonoide koji poboljšavaju cirkulaciju krvi, što može doprinijeti zdravom izgledu kože. Takođe, pomaže u održavanju hidratacije i štiti kožu od štetnih UV zraka.

Avokado
Avokado je bogat vitaminom E, koji je ključan za hidrataciju kože i očuvanje njenog mladalačkog sjaja. Takođe, sadrži mononezasićene masti koje podržavaju zdravlje kože. Ukusan je i jednostavan za pripremu i slatkih i slanih jela.

Zeleni čaj
Zeleni čaj je prepun antioksidansa, uključujući epigalokatehin galat (EGCG), koji pomaže u smanjenju upala i održavanju zdravog tena kože.

Voda
Ne zaboravite na ključnu ulogu hidratacije. Redovno pijenje vode održava kožu hidriranom, pomaže u eliminaciji toksina i održava njen tonus.

Integracija ovih namirnica u vašu svakodnevnu ishranu može doprinijeti očuvanju mladalačkog izgleda i zdravlja kože. Međutim, važno je napomenuti da je sveobuhvatan pristup, uključujući i pravilnu negu kože i fizičku aktivnost, ključan za postizanje optimalnih rezultata. Prije nego što napravite bilo kakve značajnije promjene u ishrani, preporučujem konsultaciju sa stručnjakom kako biste osigurali da vaš plan ishrane odgovara vašim individualnim potrebama i ciljevima.

Jelovnik za mladalački izgled
Doručak

Grčki jogurt

Avokado

Kuvano jaje

Prepečen integralni hljeb

Užina

Šljive i malo oraha

Ručak

Potaž od paradajza

Pečena skuša u foliji

Štapići od batata i šargarepe pečeni na masnom papiru

Zelena salata sa mladim špinatom, mrvljenim bademima, rendanom mrkvom i narom

Sa dresingom od maslinovog ulja i malo limuna

Užina

Suve kajsije ili suve dunje

Večera

Vege rižoto od integralnog pirinča sa tikvicama, patlidžanom, crvenom, zelenom i žutom paprikom (na ulju od komine masline izdinstati kratko mrkvu, paprike i tikvice sjeckane na trakice, dodati komade patlidžana, praziluk, bijeli luk, prokelj i cvjetove brokolija, blago začiniti i pomiješati sa skuvanom integralnom rižom).