Kako pravilno voditi računa o koži tokom zime? :: Semberija INFO ::

 

Kako pravilno voditi računa o koži tokom zime?


Foto: Ilustracija
Hladan vazduh, vjetar i snijeg tokom zime negativno utiču na kožu, zbog čega je potrebna dodatna njega i briga o njoj. Kako biste spriječili da se koža isuši i ošteti, neophodno je voditi računa o njoj, a u nastavku možete pročitati nekoliko savjeta o tome kako da je zaštitite i hidrirate tokom zime.

Pravilna njega i hidratacija kože zimi

S obzirom na to da koža ima posebne potrebe tokom zimskih uslova neophodni su joj zaštita, vitamini i njega, ali i kreme koje će pružiti neophodnu vlažnost ili zaštitu protiv isušivanja.

Zimi su sveprisutni hladan vazduh, uporan vjetar, minusi, prljavština i smog, što utiče na stanje kože, isušuje je, iritira, te se ona peruta, javlja se i crvenilo, što na kraju dovodi do njenog oštećenja.

Mnogi smatraju da je koži neophodna dodatna vlaga samo ljeti, no to nije istina -njoj je konstantno potrebna hidratacija. Upravo takav tip krema treba birati tokom zime: malo masnije, koje zadržavaju vlagu.

UV zaštita - Ako ste smatrali da je ljeto jedini period kada treba da obratimo pažnju na zaštitu od sunca - prevarili ste se, jer je koži neophodan ovaj vid zaštite stalno.

To što ne vidimo sunce tokom zime ne znači da ga nema pa je zbog toga potrebno zaštititi kožu od UV zračenja, koji oštećuje DNK kože, a može uzrokovati i brzo starenje, promjene na koži, gubitak elastičnosti, bore itd.
Dakle, nemojte se opustiti samo zato što je zimski period i nabavite kvalitetnu kremu koja štiti od sunca. Vašoj koži bi prijale kreme koje su obogaćene hranjivim sastojcima, koje sadrže vitamine i malo su masnije.


Savjeti kako da odaberete kremu za zimski period:

* Treba da bude dovoljno masna, * Treba da hidrira kožu, * SPF faktor, * Da bude prilagođena zaštiti od starenja, * Izabrana krema treba da pruža dovoljnu zaštitu vašem licu i da je prilagođena oštrim vremenskim uslovima.

Uticaj hladnoće i vjetra na kožu

Izuzetno je česta pojava da vas koža svrbi nakon što ste bili na hladnom vazduhu, a simptomi ovog stanja su privremeno crvenilo, svrab, otok, perutanje i sl.

Ova pojava se obično javlja na licu, međutim ne mora biti lokalizovana samo na to područje, a neka istraživanja su pokazala da se ovo stanje može javiti i kod nogu, ruku itd.

Vjetar je jedan od najčešćih razloga suve kože tokom zime, a uzrokuje pojavu crvenila, iritacije i pucanja kože, ali i jedan od uzročnika preranog starenja i dehidrirane kože. Kada vladaju ovakvi uslovi, tada dolazi do smanjene produkcije kolagena i elastina, te se koža više oštećuje, a teže oporavlja.

Uticaj toplih prostorija i grijanja na kožu lica

Iako možda zvuči čudno, tople prostorije dovode do dehidratacije kože jer se vlaga ubrzano gubi u takvim prostorijama, zbog čega bi trebalo da odaberete neki proizvod koji može nadoknaditi tu izgubljenu vlagu.
Ako ne želite da vam tijelo i koža pate, prijedlog je da se odviknete od pregrijavanja prostorija.

Nekoliko pravila kojih bi se trebalo  pridržavati

* Izbjegavajte pretjerano čišćenje kože lica - Koža treba da bude čista, ali velika upotreba raznih sredstava za čišćenje može napraviti više štete nego koristi. Tada treba izbjegavati previše pilinga jer njihovom upotrebom koža postaje još suvlja, a kada izađete na minus ili hladan vetar, ta iritacija će se pogoršati, ili će možda doći do pucanja kože. * Koristite dodatnu njegu - Iako se ne morate oprostiti od omiljene kreme tokom zime, postoji mogućnost da vam standardna krema neće biti dovoljna. Zato se predlaže da uz omiljenu kremu uvrstite i neku dopunsku koja je prilagođena zimi. Na taj način imaćete dopunsku zaštitu kože. Hidrirajte kožu i uvrstite ulja za lice u svakodnevnu rutinu - Kvalitetna ulja pomažu procesu reparacije kože, te joj daju neophodnu njegu i hranjive materije preko zime. Naravno, ne treba pretjerivati u njihovom korištenju.

Prijedlog je da se u svakodnevnu njegu kože uvedu maslinovo, arganovo i orahovo ulje, jer sva tri pružaju zaštitu koži, utiču na regeneraciju, te posjeduju velike količine antioksidanata.

Njega masne kože zimi

Tip kože kojem najviše fali vlage postaje još više dehidriran tokom zime. Iako masna koža uglavnom ne postaje toliko oštećena kao što je to slučaj s ostalim grupama, ipak vlaga koju gubi tokom zime nije samo zbog vremenskih uslova. Vlaga odlazi i kroz sebum, pa je zato masna koža sklona dehidrataciji.

Ovakvom tipu kože definitivno treba njega zimi, a to možete postići poštujući sljedeća pravila:

Čistite lice - Ovom tipu kože je neophodno redovno čišćenje lica, a razlog za to je višak sebuma. Savjetuje se da osobe s ovim tipom kože čiste lice samo prirodnim ili blagim sredstvima za uklanjanje viška masnoće. Na taj način koža vam neće biti previše oštećena tokom zime.

Primjenjujte blage kreme za lice - Previše teški preparati ne djeluju dobro na masnoj koži, pa se zato tokom zimskog perioda za njegu masne kože zimi primjenjuju laganije teksture.

Njega mješovite kože zimi

I mješovitoj koži je potrebna zimska njega, a razlika između normalne i mješovite kože je u tome što je kod kombinovane dva tipa kože koja zahtijevaju različit tip njege. Ovo možete dobiti korišćenjem:

Dva tipa njege - Ovo je bitno ako želite da prilagodite njegu baš tom tipu kože. Međutim, možete i koristiti proizvode na kojima piše da su za njegu kože zimi.

Hidrirajte se - Obavezno koristite neki serum ili neki drugi vid sredstava za hidrataciju kože lica.

(Nezavisne)