Šta su reliji čudovišnih kamiona? :: Semberija INFO ::

 

Šta su reliji čudovišnih kamiona?


Reli “čudovišnih” kamiona (Monster Trucks Rally) je vrsta moto sportskog događaja koji uključuje ogromne, prilagođene kamione sa prevelikim točkovima i sistemima koji mogu skakati.

Poznati su po tome što masivni kamioni drobe manja vozila, izvode vratolomije i takmiče se jedni protiv drugih. Kamioni su dizajnirani da mogu da pređu preprjeke, kao što su automobili i autobusi, i da izvode vratolomije kao što su prevrtanja unazad, a u nastavku ćete pronaći kako izgleda arena u kojoj se trkaju i istoriju ovog sporta!



Teren za reli kamiona

Ovi događaji se obično održavaju u velikim arenama ili stadionima i uključuju više kamiona koji se takmiče u nizu trka, staza sa preprjekama i takmičenja slobodnim stilom. Kamionima upravljaju profesionalni vozači koji su obučeni da izvode najhrabrije vratolomije koje prkose smrti.

Za razliku od tradicionalnih moto sportova koji se održavaju na ravnim i glatkim površinama, ovaj tip zahtijeva specijalizovanu stazu koja može da izdrži veliku težinu i veliku veličinu kamiona.

Put se obično gradi unutar arene ili stadiona i sastoji se od rampi, skokova i preprjeka kojima kamioni moraju da se kreću da bi završili stazu. Kurs je osmišljen da izazove kamione i vozače, i da pruži uzbudljivo i zabavno iskustvo za gledaoce.

Preprjeke koje se koriste mogu uključivati automobile, zbog čega otkupljuju stare automobile, a priznaćete to je izuzetno dobar način da zaradite od vašeg starog automobila.

Zatim postavljaju autobuse i druga vozila preko kojih kamioni moraju da pređu ili kroz njih!
Rampe i skokovi su pažljivo konstruisani da bi omogućili kamionima da polete u vazduh i izvode nevjerovatne poduhvate.

Bezbijednosne provjere i elementi

Uprkos velikom uzbuđenju, skupovi monster kamiona su relativno bezbijedni događaji.

Od vozača se traži da nose zaštitnu opremu, a kamioni su dizajnirani da izdrže ogromne sile koje doživljavaju tokom vratolomija i trka.

Pored toga, događaji su dobro organizovani i nadgledani kako bi se osigurala bezbijednost i vozača i gledalaca.

Važno je napomenuti da se teren pažljivo održava i pregleda prije svakog događaja kako bi se osiguralo da je bezbijedan za kamione i vozače i staza je obično očišćena od ostataka, sem toga se provjerava se da li postoje potencijalne opasnosti koje bi mogle uticati na kamione ili vozače.

Dodatno, tribine moraju biti u stanju da prime velike gužve i da garantuju sigurnost gledaoca, a događaj mora biti opremljen timovima za hitne intervencije i medicinskim osobljem u slučaju bilo kakvih nezgoda ili povreda.

Popularnost Monster Trucks relija

Čudovišni kamioni su popularan oblik zabave u motosportu od 1970-ih godina. Prvobitno su stvoreni kao način da se kombinuju uzbuđenje terenske vožnje sa gledanjem kako čudovišni kamioni lome manja vozila.

Primjera radi “Monster” kamioni su postali popularni u Sjedinjenim Državama 1980-ih, stvaranjem Udruženja za trke Monster Truck.

Vremenom, reli je evoluirao tako da uključuje niz različitih takmičenja i izložbi, uključujući događaje u slobodnom stilu gdje vozači izvode vratolomije iz vazduha i staze sa preprjekama, a zainteresovanost je takođe porasla u posljednjih godina, sa događajima koji se održavaju u velikim gradovima širom svijeta i sada čini tražen oblik zabave za ljubitelje moto sporta, ovisnike adrenalina, kao i porodice koje uživaju u uzbudljivim i rizičnim događajima.

Više od četiri decenije ovaj tip sporta zabavlja svoju publiku i ne pokazuju znakove usporavanja, a sa naprijetkom u tehnologiji i rastućom popularnošću moto-sporta, vjerovatno je da će reli kamiona nastaviti da se razvijaju i privući još brojnije fanove u budućnosti.

Ovaj sport je porastao na globalnom nivou, a mitinzi čudovišnih kamiona se sada održavaju u zemljama kao što su: Australija, Kanada, Evropa i Južna Afrika.

Zanimljivosti ovog moto sportskog događaja

Interesantna je sama velična kamiona, koja ide i do visine od tri metra i težine od preko četiri i po tone, međutim treba uračunati i da su gume visoke skoro 4 metra.

Što se tiče visine skokova u vazduh ovih čudovišta, oni iznose od 10 i po do 12 metara u zavisnosti od brzine i ugla pod kojim se približavaju rampi.

Na takmičenju slobodnim stilom, čudovišni kamioni se često ocjenjuju na osnovu visine, udaljenosti i stila njihovih skokova, kao i njihovih ukupnih performansi.

Motori koji se koriste su obično modifikovane verzije V8 motora koji se nalaze u kamionima pune veličine.
Reliji često uključuju pirotehniku, specijalne efekte i druge zanimljivosti, koje doprinose opštem uzbuđenju, a neki događaji kamiona čudovišta su takođe dobrotvorni, a dio prihoda ide raznim fondacijama.
Sem toga, pružaju priliku fanovima da se bliže upoznaju sa kamionima, kao i da upoznaju vozače i vide kamione izbliza.

Monster kamioni su takođe inspirisali kreaciju robe, kao što su igračke, odjeća i video igrice.

Savjetujemo ako se nađete u gradu gdje se održavaju ovi reliji da obavezno odete, jer možda nestaju automobili sa tržišta, odnosno određeni modeli, ali ovakvi čudovišni kamioni su tu da ostanu i često su originalno dizajnirani, pa tako ni jedan nije isti!